Recept se jmenuje Vánoční chutney ani ne proto, že by v něm byly nějaké vánoční ingredience (kromě špetky perníkového koření), ale protože se vyrábí koncem léta, kdy se člověk loučí s úrodou a začíná myslet na podzim a Vánoce.
Chutney ideálně nějakou dobu zraje a usazuje se v chuti, takže doba mezi pozdním létem a začátkem zimy je na to tak akorát.Základem je lehká ovocná chuť, nepříliš kořeněná, která se hodí zejména k drůbeži – na Štěpána ke krocanovi s nádivkou, k pečenému kuřeti z trhu. Liší se v chuti od výrazných kořeněných chutney, která se hodí spíše k jehněčímu, zvěřině, sýrům atp.
Rozpis surovin rok 2020:
0,5 kg švestek
1 kg broskví
2 jablka
1 cibule
20 g čerstvého zázvoru
250 g třtinového cukru
200 g rozinek
3 dcl jablečného octa
1 dcl balsamika z calamansi (lze nahradit šťávou a kůrou z mandarinky, je to ale poměrně výrazná chuť receptu.)
1 vymačkaná limetka
1 lžíce žlutého hořčičného semínka
špetka perníkového koření (nemusí být)
- Ovoce pokrájíme a zasypeme cukrem a necháme alespoň chvíli odstát, ideálně ale v lednici pod pokličkou do druhého dne. Ovoce pustí šťávu a změkne, čímž zkrátíme dobu vaření.
- Přidáme nakrájenou cibuli, nastrouhaný zázvor, rozinky a hořčičné semínko a přivedeme k varu.
- Jakmile začne být hmota kompaktnější, přidáme špetku perníkového koření a ocet – ten přidáváme postupně a ochutnáváme, každý ocet je totiž jiný a každý má rád jinak kyselé či sladké.
- Mezitím si připravíme umyté sklenice, které namočíme a dáme i s víčky na pekáč do trouby sterilizovat půl hodiny na 120 stupňů.
- Necháme pořádně provařit. Já dělám marmelády i chutney spíše méně sladké, tím pádem jsou řidší a nefunguje na ně talířkový test, který jinak určí, jestli už je marmeláda hotová.
- Jakmile uznáme dílo za hotové, plníme horkou hmotu do suchých horkých sklenic pomocí chytrého trychtýře na zavařování, takže si nezapatláme celou kuchyň.
- Sklenice obrátíme dnem vzhůru a takto vydrží i několik let.
Edit:
- Každý rok trochu obměním ingredience, kořeněný základ je ale vždy stejný: cibule-ocet-sušené ovoce-hořčičné semínko-čerstvý zázvor
- Minulý rok jsem dělala hodně luxusní variantu s broskvemi, měkkým sušeným banánem a sušenými morušemi. To byla dost bomba.
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?
Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit-je to BOMBA!