Na oslavu posledního dubnového si dopřejte zvláštní recept (vhodný zejména pro ženy). Ingredience jsou jen inspirativní. Můžete si vytvořit svůj vlastní čarodějný salátek.
- Panenská pampeliška, tedy taková, která ještě nevyhnala žádný květ.
- Krvavec menší, bylina trochu trpká nicméně v léčitelství používaná na zastavení krvácení.
- Česnek medvědí či jiný (použit viničný), osvědčená bylina na zahánění démonů i infekcí.
- Šťovík kyselý podporuje chuť k jídlu a tím i chuť do života. Je vzácný, můžete použít i šťovík zahradní.
- Kopretina bílá dodává lehký krok bosým nohám na lukách.
- Sedmikráska chudobka nesmí chybět v žádném jarním jídle, protože prý odhání bolesti hlavy
- Vonné květy fialek a prvosenek přivábí bytosti, po nichž srdce touží.
- A tomu všemu vévodí mrkev. Má mnohačetno symboliku svým tvarem a také tím, že jako kořen představuje zimní čas. K tomu všemu trochu semínek. Je přeci jaro období klíčení. A navrch pár sladkých rozinek, které dodají tělu nezbytnou energii v ovocném cukru.
- Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.
- Z pampelišek vybereme jen poupata a dobře omyjeme a zbavíme všech “chloupků”.
- Ze stonků krvavce odebereme jemné vrcholky a lístky, středová žebra vyhodíme. Nasekáme nadrobno stejně jako další zelené býlí.
- Smícháme s mrkví, přidáme sezamová semínka a malé černé rozinky – sultánky a zalijeme tradiční francouzskou zálivkou – hořčice, sůl, pepř, ocet, olej.
- Ozdobíme květy a ihned podáváme.
Hodí se lehké růžové víno.
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?