Sušenky z pelyňku pontického s čokoládou jsou jako stvořené pro to nejtemnější období roku – od svátku svaté Lucie do tří králů. Přidala jsem k nim květy měsíčku jako symbol naděje, že se slunce zase brzo začne vracet. Chuť pelyňku vůbec není hořká jako u jeho jiných příbuzných. Nazelenalá barva sušenek vzbuzuje otázky, jaký mohou mít takové sušenky účinky. Žádné zvláštní. To zlatavé květy měsíčku zvedají náladu!
Na 2 plechy
125 g másla
175 g třtinového cukru
1 malé vajíčko
Špetka soli
90 g hladké mouky
90 g polohrubé mouky
2 polévkové lžíce pelyňku pontického
Čokoládová poleva podle chuti
1 lžička kvítků měsíčku lékařského
Máslo nakrájejte na kousky a nechejte při pokojové teplotě chvilku změknout.
Pelyněk pontický roztlučte v moždíři s cukrem na jemný prášek. Napřed přidejte asi polovinu cukru a tlučte. Prášek přesejte přes jemné sítko a zbytek byliny tlučte s druhou polovinou cukru. Pak znovu přesejte a dřevnaté zbytky vyhoďte.
Cukr utřete s máslem do pěny, přidejte špetku cukru a vejce a vymíchejte v hladkou hmotu. Postupně přidávejte směs mouky a vypracujte vláčné těsto.
Z těsta vyválejte hada, nakrájejte na kolečka a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180oC 15 až 20minut podle velikosti koleček.
Vychladlá kolečka máčejte v čokoládové polevě a zdobte květy měsíčku.
Tipy triky:
Můžete vyzkoušet i jiné aromatické středomořské byliny – například levanduli.
Mohlo by se Vám hodit
-
Pelyněk pontický – koření znalců59.00 Kč – 69.00 Kč
-
Měsíček lékařský, sušený květ59.00 Kč – 69.00 Kč
-
Levandule lékařská, sušený květ49.00 Kč – 59.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?