Máslové sušenky s pelyňkem pontickým

Sušenky svaté Lucie

Sušenky z pelyňku pontického s čokoládou jsou jako stvořené pro to nejtemnější období roku – od svátku svaté Lucie do tří králů. Přidala jsem k nim květy měsíčku jako symbol naděje, že se slunce zase brzo začne vracet. Chuť pelyňku vůbec není hořká jako u jeho jiných příbuzných. Nazelenalá barva sušenek vzbuzuje otázky, jaký mohou mít takové sušenky účinky. Žádné zvláštní. To zlatavé květy měsíčku zvedají náladu!

Na 2 plechy

125 g másla

175 g třtinového cukru

1 malé vajíčko

Špetka soli

90 g hladké mouky

90 g polohrubé mouky

2 polévkové lžíce pelyňku pontického

Čokoládová poleva podle chuti

1 lžička kvítků měsíčku lékařského

 

Máslo nakrájejte na kousky a nechejte při pokojové teplotě chvilku změknout.

Pelyněk pontický roztlučte v moždíři s cukrem na jemný prášek. Napřed přidejte asi polovinu cukru a tlučte. Prášek přesejte přes jemné sítko a zbytek byliny tlučte s druhou polovinou cukru. Pak znovu přesejte a dřevnaté zbytky vyhoďte.

Cukr utřete s máslem do pěny, přidejte špetku cukru a vejce a vymíchejte v hladkou hmotu. Postupně přidávejte směs mouky a vypracujte vláčné těsto.

Z těsta vyválejte hada, nakrájejte na kolečka a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na  180oC 15 až 20minut  podle velikosti koleček.

Vychladlá kolečka máčejte v čokoládové polevě a zdobte květy měsíčku.

Tipy triky:

Můžete vyzkoušet i jiné aromatické středomořské byliny – například levanduli.

 

Mohlo by se Vám hodit

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Nákupní košík
Přejít nahoru