Neobjevený poklad do horkých dní. Studená polévka se slanou šlehačkou. Těžko odolat, zvlášť pokud je ozdobena květy česneku nebo pažitky.
- Jeden pórek nakrájejte na malé kousky. Můžete použít i větší množství zelené části.
- Na mírném ohni rozpusťte polévkovou lžíci másla a pórek na něm orestujte.
- Duste chvilku pod pokličkou na nízkou teplotu.
- Tři brambory nakrájejte na kostičky a přidejte k pórku.
- Přilijte asi 1 litr zeleninového nebo drůbežího vývaru.
- Vařte, dokud nejsou brambory měkké.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixerem a dejte vychladnout. Pokud s podáváním spěcháte, dejte méně zeleninového vývaru a později přihoďte led. Každopádně před podáváním ještě jednou poškádlete tyčovým mixérem, aby směs byla pěkně hladká.
- Ušlehejte 250 a 400 ml smetany. Když je pěkně tuhá osolte opepřete případně lehce vmíchejte nasekanou pažitku nebo nějaký právě dostupný česnek (podivný, medvědí, převislý, kýlnatý…)
- Servírujte do misek, zdobte slanou šlehačkou a česnekovými květy
Zde použity květy česneku převislého (Allium cernuum). V pokročilém létě poslouží i květy pažitky čínské
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?