Šarlota je poměrně pracný, nepečený dezert. Stojí za tu námahu. Zná svou cenu. Šarlota je ideální společnice pro všechny červené, růžové i fialové jedlé květy.
- V kastrolku zahřejte trochu vodu s třemi lžícemi levandulového sirupu. Můžete přidat trochu citronové šťávy a nechat vymáčet kousek citronové kůry.
- Do studené vody vložte 6 plátků želatiny, aby se nasákly vodou.
- Připravte si cukrářské piškoty (1 velký balíček) a namáčejte rychle zprudka do zředěného sirupu asi tak na 2 sekundy, aby se nasákly, ale nerozmočily. Vyložte jimi formu (nejlépe o průměru 22 cm)
- Připravte si červené ovoce, nejlépe jahody asi tak půl kila. Několik kousků dejte stranou, ostatní rozmixujete. Ovoce můžete prohnat cedníkem, abyste je zbavily semínek.
- V hrnci zahřejte asi 1/3 ovocného pyré s třemi lžícemi pískového cukru a jakmile se začne vařit, stáhněte z plamene, vložte želatinu a dobře promíchejte. Rozvar se želatinou nalijeme do zbývajícího jahodového pyré a nechte vychladnout.
- Mezitím ušlehejte šlehačku. Podle velikosti formy jeden nebo dva kelímky (250 nebo 500 ml). Když je šlehačka tuhá, přidávejte pomalu jahodové pyré.
- Polovinu směsi nalijte do formy, přidejte celé kousky ovoce a zalijte druhou polovinou krému. Nechte vychladnout tak 4 hodiny. Před podáváním zdobte dostupnými květy – slézem maurským, oblíbenými jedlými růžemi… na obrázku i hledíky.
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?