Jedlé květy se dají párovat i s pivem a zrající sýr je jeho věrným společníkem . Je to silná ingredience s nezaměnitelným charakterem a řebříček je jeho výborný společník.
Tento recept byl sestaven na objednávku na akci Pivní festival v Pražské botanické zahradě v Troji. Je to recept na míru mužským chutím. S jeho vytvářením pomáhal znalec piva (25 let) v nejlepších letech.
- Zrající sýr (typu Romadur) nechte temperovat nebo i dozrát, aby byl vláčný. Pro 4 osoby stačí 100g Romadur (1 balíček)
- Květy řebříčku obecného (asi 1 polévková lžíce) nechte chvilku na kuchyňské lince, aby vycestoval hmyz a poté nasekejte nadrobno.
- Výhonky kopretiny bílé nebo zlatně věncové (podle chuti, asi tak hrst) přeberte, omyjte a nasekejte nadrobno.
- Zrající sýr rozmačkejte vidličkou s 1 kelímkem (250 ml) zakysané smetany a podle chuti dosolte. Zrající sýr je sám o sobě dosti slaný.
- Do směsi zamíchejte nasekané bylinky. Mažte na malé kousky tmavého chleba a zdobte květy česneku kýlnatého nebo jiného dostupného.
- Podle sezony se dá použít pažitka pobřežní, česnek převislý nebo pažitka čínská.
- V zimě je možné použít řebříček sušený a kopretinu případně nahradit petrželkou.
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?