Podzimní polévky otevírají cestu do chladné zimy. Je to období, kdy jsou ještě k dispozici poslední plody léta a už tu jsou kořeny patřící listopadu. Z posledních rajčátek, která klopotně dozrávají na okenním parapetu, a lahodnou řepou jsem vytvořila polévku, v níž se spojuje italská zeleninová minestrone s východoslovanským boršem. Vznikla taková minimalistická verze, kterou můžete rozšiřovat o libovolnou další zeleninu.
Pro 4 osoby
1 středně velká cibule
2 polévkové lžíce oleje
100 g uzeného bůčku nebo jiného oblíbeného uzeného masa
1 velká mrkev
2 menší řepy
1 litr zeleninového vývaru
1 paprikový lusk
1 hrst polévkových nudlí
100 g vařených fazolí
1 hrstička malých divokých rajčat
zelené lupení dle nabídky (zde použit koriandr)
Postup
- Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte dozlatova na troše oleje.
- Uzené maso nakrájejte na kousky a přidejte k cibuli. Uzené maso můžete vynechat úplně, nebo ho nahradit. Hodí se vařené hovězí, ale pokud třeba musíte doma krmit houf dětí v růstu, můžete použít třeba zbytky kuřete, které však přidávejte až později – do vývaru, nerestujte
- Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka a také krátce orestujte.
- Řepu očistěte a nakrájejte na kostičky a také krátce orestujte.
- Přilijte zeleninový vývar nebo zalijte vodou a přidejte vývarovou kostku.
- Papriku nakrájejte na kousky a přidejte do hrnce a všechno vařte asi 20 minut. Na posledních pár minut přidejte polévkové nudle.
- Nakonec přidejte fazole a divoká rajčata. Polévku už nevařte.
- A úplně nakonec přidejte “něco zeleného”. Nejlepší je hladkolistá petržel, ale jak jsem psala v rozpisu, přidala jsem sekaný koriandr, protože byl zrovna po ruce a ve vynikající kvalitě.
Podívejte se, co by se Vám mohlo líbit.
-
Kytky k jídlu430.00 Kč
-
Pažitka čínská (Allium tuberosum)39.00 Kč – 54.00 Kč
-
Laskavec ocasatý (Amaranthus caudatus)39.00 Kč – 54.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?