Komonice je prosycená kumarinem, což je vůně posečené louky a to je vůně léta. Výborně se snoubí s mrkví, kořenovou zeleninou, která se ujímá vlády v kuchyni právě na opačné straně roku.
Na jeden koláč
- hrst komonicového květu
- 50 g hrubého (třeba třtinového) cukru
- 6 mrkví
- 3 celá vejce
- 150 g práškového cukru
- 1 polévkovou lžíci oleje
- 300 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva a
- hrst nasekaných ořechů.
- 100 g mascarpone
- 100 g tvarohu
Postup
- Troubu si předehřejte na 180 stupňů a z lednice vyndejte máslo na vymazání formy, aby změklo.
- Komonicový květ dejte do hmoždíře s cukrem a rozdrťte na co nejjemnější prášek. Zbydou asi kousky stonků, takže budete muset drť přesít přes jemné sítko.
- Mrkve očistěte kartáčkem a nastrouhejte na jemném struhadle.
- V hluboké míse ušlehejte celá vejce s práškovým cukrem, přidejte olej a ještě trochu prošlehejte.
- Přidejte nastrouhanou mrkev a dobře promíchejte.
- V míse vedle si vytvořte směs mouky a prášku do pečiva a postupně vmíchejte do našlehaných vajec.
- Nalijte do formy vymazané máslem a vyspané hrubou moukou. Nejlepší je forma, která má květinový tvar, ale obyčejná dortová stačí.
- Pečte 45 minut ve vyhřáté troubě. Pře vyndáním zkontrolujte špejlí.
- Když koláč vystydne, můžete ho pomazat tvarohem s cukrem nebo tvarohem s mascarpone a s cukrem případně dozdobit květy sušeného měsíčku lékařského.
Tento koláč vyzkoušet také s pelyňkem pontickým nebo tužebníkem jilmovým. Obě rostliny mají originální chuť, jíž se nic nepodobá.
Mohlo by se vám hodit
-
Duo kuchařek599.00 Kč
-
Květinová kuchařka1900.00 Kč
-
Nůžky na sběr199.00 Kč
-
Tužebník jilmový – zdraví a rozkoš59.00 Kč – 69.00 Kč
-
Pelyněk pontický – koření znalců59.00 Kč – 69.00 Kč
-
Komonice lékařská sušený květ49.00 Kč – 59.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?