Jak ozvláštnit grilovaný sýr? Je to báječné jídlo. Dělají ho skoro všichni, ale gurmáni k němu servírují marmelády. U nás jsou marmelády automaticky sladké. Ale zkusili jste někdy ovoce v kombinaci se slanou chutí? Zkuste experimentovat se zbytky ovoce, které už Vás nebaví zavařovat klasickými způsoby. Zde kombinace meruňky a chilli papričky.
Na 5 až 6 skleniček
- 1000 g vyloupaných meruněk
- 250 až 300 g cukru podle zralosti ovoce
- ½ kávové lžičky chilli papriček (podle obliby pálivost a podle obsahu kapsaicinu)
- 2 kávové lžičky soli
Postup
- Meruňky nakrájejte na kousky. Krájejte je, i když máte, jako já, rádi marmeládu „strukturovanou“ a ovoce je krásně zralé. Dužina se sice dokonale rozvaří, tak slupka nepovolí, takže pak máte v marmeládě cáry, vrcholně lahodné cáry, které brání elegantní konzumaci.
- Vařte za stálého míchání, dokud se ovoce nerozpadne. Meruňky mají tendenci k připalování, takže je ani na chvilku neopouštějte.
- Vařte prudce 5 minut a pořád míchejte.
- Přidejte cukr a chilli papričky. Znovu uveďte do varu.
- Vařte prudce dalších 5 minut a nepolevujte v míchání, i když horká marmeláda stříká z kastrolu nebo hrnce ven.
- Přidejte sůl, ještě párkrát zamíchejte a plňte horké do skleniček jako každou jinou marmeládu.
- Víčko pěkně utáhněte a těšte na okamžik, kdy bude marmeláda chladnout, a víčka budou vydávat libý pukavý zvuk.
Grilovaný sýr je jednoduchý
- Plísňový, řecký grilovací, nebo balkánský sýr pokapejte trochou olivového oleje, aby se v alobalu nepřipálil. Grilujte podle chuti a můžete dozdobit květy česneku,
Poznámka
Tuhost marmeláda bez použití pektinu je dána kondicí meruněk. Čím méně zralé tím více přirozeného pektinu a naopak. Chilli papričky dobře ladí se všemi peckovinami – mirabelky, blumy, švestky, špendlíky…
Mohlo by se vám hodit
-
Duo kuchařek599.00 Kč
-
Květinová kuchařka1900.00 Kč
-
Nůžky na sběr199.00 Kč
-
Česnek převislý (Allium cernuum)45.00 Kč – 60.00 Kč
-
Kytky k jídlu430.00 Kč
-
Česnek kýlnatý (Allium carinatum)47.00 Kč – 62.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?