Francouzský sýr banon

Francouzský sýr v kaštanových listech – banon po česku

V Provence leží vesnice jménem Banon. Je to místo na konci světa, ale proslavil ho stejnojmenný  kozí sýr. Jeho cena za kilo se blíží 70 euro (1800 Kč). Moje variace ze sýra z kravského mléka je desetkrát levnější, dost dobrá a ještě k tomu zábavná.

 

  1. Nasbírejte si listy kaštanovníku (Castanea sativa). Žádné jiné listy nefungují,  nezkoušejte ořešák, ani nic dalšího. Listy můžete usušit a kdykoliv je pak snadno oživíte.
  2. Obstarejte si čerstvý sýr ve slaném nálevu nejlépe u svého farmáře. (Na obrázku varianta z nákupního řetězce)
  3. Listy namočte do slané vody a nechejte změknout, pokud jsou sušené. Pokud máte listy rovnou ze stromu, stačí je omýt
  4. Naaranžujte si na podložku “hvězdičky” pěti nebo šesti listů podle velikosti a sýr do nich zabalte.
  5. Převažte lýkem a dejte do suchého a chladného místa. Nejlépe zrají v čistém květináči nejlépe ještě vystalém kulinárním senem.

 

 

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík
Přejít nahoru