Fialkový sirup, to je koncentrované jako. Spojuje sladkost a jemnou vůni fialek. Můžeme ho pít jako limonádu nebo s ním zdobit moučníky.
- Natrhané fialkové květ (mohou být i s kousky stopek) zbavíme hmyzu – necháme na kuchyňské lince, aby volně vycestoval. Neomývamáme, abychom nepřišli o aroma.
- Zalijeme suchým bílým vínem průměrné kvality a necháme asi 1 den stát.
- Výluh z květů vymačkáme přes síto a přidáme další květy. Tento proces opakujeme, dokud je to možné, dokud máme přísun květů.
- Poslední výluh vymačkáme do kastrolku.
- Vedle svaříme krystalový cukr s vodou na sirup. Množství cukru záleží na individuální chuti – doporučená dávka je 300 g ma litr tekutiny.
- Přidáme trochu kyseliny citronové na konzervaci.
- Svaříme jen krátce. Při vaření uniká vůně zpět do vzduchu.
- Plníme horké do lahví s patentním uzávěrem. Skladujeme nejraději v lednici nebo alespoň v temnu
- Degustujeme jako přeliv např. na panna cottu, zmrzlinu atd. nebo jako šťávu pro děti.
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?