Fenyklový likér

Fenyklový likér

Tenhle nápoj by měl spíš patřit mezi medicíny. Na rozházené zažívání je to dokonalý balzám. Jako pochutnání je spíš jen pro znalce.

Potřebujeme

  • 500 ml čistého alkoholu nejlépe vodky
  • 2 polévkové lžíce fenyklového semínka
  • 250 g cukru
  • 100 ml suchého bílého vína – nemusí být

Čtete také

Violka vonná (Viola odorata)

Violka vonná (Viola odorata)

21 dubna, 20151 min. čtení

Nízká vytrvalá rostlina s hustou přízemní růžicí. Listy jsou široce vejčité až ledvinité. Kvete sytě modrofialovými květy, někdy červenofialovými, ojediněle bíle. Květy výrazně vonní a to i na větší vzdálenost. Stanoviště Violka roste ve volné přírodě i ve městech. Na kvalitu…

Postup

  1. Do alkoholu naložte fenyklové semínko. Pokud máte k dispozici celou roslinu, dají se do láhve naházet i celé stonky. Fenykl musí být sklizen do svatého Michala tj. do 29. září nejpozději.
  2. Nechte macerovat 40 dní, ale pokud na to zapomenete, tak se nic moc nestane.
  3. Slijte přes jemný cedníček.
  4. Svařte cukr s vodou a nechte vychladnout. Studený roztok přilijte k alkoholovému macerátu a nechejte týden odpočinout.
  5. Pak ochutnáme a případně upravíme. Pokud je likér příliš silný svou fenyklovou vůní, můžeme rozředit dalším alkoholem nebo přidat trochu vína.

Mohlo by se Vám hodit

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík
Přejít nahoru