Tenhle nápoj by měl spíš patřit mezi medicíny. Na rozházené zažívání je to dokonalý balzám. Jako pochutnání je spíš jen pro znalce.
Potřebujeme
- 500 ml čistého alkoholu nejlépe vodky
- 2 polévkové lžíce fenyklového semínka
- 250 g cukru
- 100 ml suchého bílého vína – nemusí být
Čtete také
Violka vonná (Viola odorata)
Nízká vytrvalá rostlina s hustou přízemní růžicí. Listy jsou široce vejčité až ledvinité. Kvete sytě modrofialovými květy, někdy červenofialovými, ojediněle bíle. Květy výrazně vonní a to i na větší vzdálenost. Stanoviště Violka roste ve volné přírodě i ve městech. Na kvalitu…
Postup
- Do alkoholu naložte fenyklové semínko. Pokud máte k dispozici celou roslinu, dají se do láhve naházet i celé stonky. Fenykl musí být sklizen do svatého Michala tj. do 29. září nejpozději.
- Nechte macerovat 40 dní, ale pokud na to zapomenete, tak se nic moc nestane.
- Slijte přes jemný cedníček.
- Svařte cukr s vodou a nechte vychladnout. Studený roztok přilijte k alkoholovému macerátu a nechejte týden odpočinout.
- Pak ochutnáme a případně upravíme. Pokud je likér příliš silný svou fenyklovou vůní, můžeme rozředit dalším alkoholem nebo přidat trochu vína.
Mohlo by se Vám hodit
-
Fenyklové semínko do kuchyně49.00 Kč – 59.00 Kč
-
Větropudná otýpka49.00 Kč – 59.00 Kč
-
Pelyněk pontický – koření znalců59.00 Kč – 69.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?