Chřestová sezona je pevně ukotvena v kulinárním rozvrhu roku. Sice se pěstitelům daří ji natahovat, ale stejně nemilosrdně skončí s prvními třešněmi. Dejte si chřest, dokud je mladý a čerstvý. Nic neodkládejte, ať to neuvadne.
Pro 4 osoby
- 500 g chřestu
- hrst čerstvých fenyklových výhonků
- hrstička mladých výhonků krvavce menšího nebo jiné oblíbené byliny
- 2 květy jednoduchého tulipánu
- další kvítí dle vlastní nabídky
- na zálivku jemný ovocný ocet, sůl, pepř, olivový olej
Postup
- Chřest oloupejte běžným způsobem – škrabkou na brambory postupujte odspoda nahoru.
- Výhonky pokrájejte na příjemnou konzumní velikost a povařte v osolené vodě do měkka. Slijte a přelijte studenou vodou, aby nezešedly.
- V octu rozpusťte sůl a pepř, přidejte olej a prošlehejte metličkou do hladké emulze. Smíchejte s chřestem a nechejte případně odležet. Tuto část si můžete připravit i dopředu.
- Bylinky nasekejte nadrobno a smíchejte s chřestem.
- Těsně před podáváním ozdobte jedlými květy. Zde jsou použity primule, které se prvním chřestem dobře potkávají a tulipány, které jsou neobyčejně chutné a velmi dekorativní. Z tulipánů se používají pouze korunní lístky, z nichž je ještě třeba odstranit středovou tuhou část.
Mohlo by se vám hodit
-
Duo kuchařek599.00 Kč
-
Květinová kuchařka1900.00 Kč
-
Nůžky na sběr199.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?