Boží milosti s pelyňkem pontickým

Boží milosti s přírodním febicholem – pelyňkem pontickým

Boží milosti jsou vedle koblih rituální jídlo masopustu. V době půstu už žádné smažené laskominy. Masopustní úterý je den, kdy je třeba si naposledy řádné užít všech marnotratných hodnot. Od popeleční středy je záhodno přistupovat k tukům střídmě.

Pro 6 osob ke kávě

  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • trochu citronové kůry (nemusí být)
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 4 lžíce sušeného pelyňku pontického
  • 40g másla
  • 4 polévkové lžíce mléka
  • 1 až 2 žloutky podle velikosti vejce
  • sádlo na smažení
  • práškový cukru na obalování

Postup

  • Na vál si dejte mouku  a rozmíchejte  v ní  prášek do pečiva, přihoďte špetku soli. Máte-li chuť a náladu, můžete přistrouhat trochu citronové kůry.
  • V moždíři roztlučte pelyněk pontický se lžičkou krystalového cukru pokud možno na prášek. Přesejte přes sítko do připravené směsi.
  • V rendlíčku rozpusťte máslo, stáhněte ze sporáku a přidejte mléko, aby máslo ochladilo, vlijte do směsi, přidejte 1 až 2 žloutky podle velikosti vejce.
  • Vypracujte vláčné těsto. Můžete ho nechat chvilku odpočinout.
  • Boží milosti jsou nejlepší ještě teplé, takže si načasujte smažení. Těsto rozválejte  na  půl centimetru a nakrájejte na čtverečky nebo podobné přibližné tvary. Co nakrájíte, to nakrájíte. Není třeba ulpívat na nějakých přesných tvarech. Čtverečky se obvykle odlehčují ještě jedním  úhlopříčným řezem ve středu.
  • Smažte zprudka v rozpáleném sádle nebo oleji, obalujte v moučkovém cukru, a co nejdříve podávejte.

 

Mohlo by se vám hodit

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Nákupní košík
Přejít nahoru