Boží milosti jsou vedle koblih rituální jídlo masopustu. V době půstu už žádné smažené laskominy. Masopustní úterý je den, kdy je třeba si naposledy řádné užít všech marnotratných hodnot. Od popeleční středy je záhodno přistupovat k tukům střídmě.
Pro 6 osob ke kávě
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- trochu citronové kůry (nemusí být)
- 2 lžíce krystalového cukru
- 4 lžíce sušeného pelyňku pontického
- 40g másla
- 4 polévkové lžíce mléka
- 1 až 2 žloutky podle velikosti vejce
- sádlo na smažení
- práškový cukru na obalování
Postup
- Na vál si dejte mouku a rozmíchejte v ní prášek do pečiva, přihoďte špetku soli. Máte-li chuť a náladu, můžete přistrouhat trochu citronové kůry.
- V moždíři roztlučte pelyněk pontický se lžičkou krystalového cukru pokud možno na prášek. Přesejte přes sítko do připravené směsi.
- V rendlíčku rozpusťte máslo, stáhněte ze sporáku a přidejte mléko, aby máslo ochladilo, vlijte do směsi, přidejte 1 až 2 žloutky podle velikosti vejce.
- Vypracujte vláčné těsto. Můžete ho nechat chvilku odpočinout.
- Boží milosti jsou nejlepší ještě teplé, takže si načasujte smažení. Těsto rozválejte na půl centimetru a nakrájejte na čtverečky nebo podobné přibližné tvary. Co nakrájíte, to nakrájíte. Není třeba ulpívat na nějakých přesných tvarech. Čtverečky se obvykle odlehčují ještě jedním úhlopříčným řezem ve středu.
- Smažte zprudka v rozpáleném sádle nebo oleji, obalujte v moučkovém cukru, a co nejdříve podávejte.
Mohlo by se vám hodit
-
Duo kuchařek599.00 Kč
-
Květinová kuchařka1900.00 Kč
-
Nůžky na sběr199.00 Kč
-
Šalvěj lékařská – list49.00 Kč – 59.00 Kč
-
Tužebník jilmový – zdraví a rozkoš59.00 Kč – 69.00 Kč
-
Pelyněk pontický – koření znalců59.00 Kč – 69.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?