Bliny s kaviárem a totenem menším

Bliny s jarními bylinkami

Pohankové placky se vyskytují ve všech evropských kuchyních. Ve Francii mají galettes na východě Evropy mají blina a blinčiky. Pohanka se v různých Evropských zemích jmenuje podle těch, kteří ji přinesli. Do Česka pohané, do Francie Saracéni, na východ Evropy Řekové. Všude mají tyto placky mnoho kulinárních “levelů”  a variací podle toho, čím jsou naplněny.

Pro 4 osoby

  • 350 ml mléka
  • 100 g  pohankové mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 10 g droždí
  • 1 lžička cukru na kvásek
  • Sůl do těsta i na spaření listů
  • 200 g listů totenu nebo jiných právě dostupných listů
  • 500 g zakysané smetana (2 malé kelímky)
  • 50 g kaviáru (1 malá sklenička) nebo oblíbená marmeláda

Poměr pohankové a obilné mouky můžete libovolně měnit až do bezlepkové varianty. Kvasnice mají raději obilí a v pohance jsou tak trochu líné.

 

Postup

  • Droždí pokojové teploty dejte do mísy a protřete s cukrem a přidejte trochu vlahého mléka. Doplňte lžící mouky a  nechte asi 10 minut vykynout.
  • Do velké mísy přidejte prosáté mouky se špetkou soli, přilijte vykynutý kvásek, vejce a zbylé vlažné mléko. Těsto promíchejte a nechte na teplém místě přikryté čistou utěrkou kynout asi 25 minut (objem by se měl zdvojnásobit).
  • Mezitím si připravte lístečky plevelů. Dobře je omyjte, osušte a nasekejte na drobno.
  • Jakmile je těsto vykynuté,  vmíchejte lupení a neprodleně začněte smažit.
  • Do rozpálené pánve jen zlehka potřené tukem nalijte vykynuté těsto a po obou stranách osmažte jako tradiční lívance.
  • Bliny nechejte vychladnout, zdobte zakysanou smetanou a kaviárem jako chuťovku nebo předkrm.
  • Můžete udělat i sladkou variantu se smetanou a marmeládou jako zákusek ke kávě, čaji nebo jako jídlo k snídani.

Mohlo by se vám hodit

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Nákupní košík
Přejít nahoru