Květen vítá jaro nejlíbeznější vůní. Vůní kumarinu – vůní posečené trávy. Bylinou, která má této vůně na rozdávání, je mařinka vonná.
Dříve, než se listnaté lesy zahalí do stínu, raší v jejich podrostu nejrůznější byliny. Jejich sezona je krátká a tak je i jejich životní cyklus velmi intenzivní. Královnou zejména na vápenatých podkladech je mařinka vonná.
Mařinka vonná je vyhledávaná pro vysoký obsah kumarinu. „Vůně se uvolňuje až po zavadnutí.“ Upozorňuje Jana Vlková, propagátorka jedlého býlí a kvítí a první česká profesionální květožroutka a pokračuje. „V Belgii a severní Francii se mařinkové snítky používají k výrobě tak zvané májové bowle.“ Opojné víno je vzpomínkou na časy, kdy se radostně oslavoval příchod jara. Keltové slavili svátek Beltane, my dodnes „pálíme čarodejnice“ a na prvního máje oslavujeme lásku.
Chemická sloučenina kumarin se vyskytuje i v jiných rostlinách. „V dobách, kdy se lovci a sběrači usazovali a začínali se věnovat zemědělství, byla tato vůně symbolem blahobytu – čím více posečené trávy, tím více krmiva a tím větší jistota jídla.“ vysvětluje jedinečnost vůně Jana Vlková.
Kumarin byl poprvé izolován z tropické rostliny zvané silovoň obecný (Dipteryx odorata) nebo v tomkovici vonné (Hierochloë odorata). V sousedním Polsku se jí říká „zubří tráva“ a používá se na výrobu nápoje zvaného Żubrówka.
Mařinkové víno
Potřebujeme
Hrst čerstvých mařinkových snítek
500 ml suchého bílého vína
100 ml chlazené perlivé vody
Postup
Mařinku sbírejte těsně před rozkvětem nebo právě rozkvetlou. Později, když se začnou tvořit plody, již bylina není dobrá. Snítky stříhejte nůžkami. Bylina koření mělce a trhání ji může poškodit.
Nasbíranou bylinu nechejte pár desítek minut na kuchyňské lince. Je třeba dopřát hmyzu čas, aby vycestoval a také nechat bylinu lehce zavadnout. Rozhodně neoplachujte.
Bylinu vložte do láhve se širokým hrdlem, zalijte bílým vínem a nechejte 1 až 3 hodiny odpočinout v lednici. Před podáváním můžete přilít trochu dobře vychlazené perlivé vody nebo kostky ledu.
Upozornění: Tento nápoj by neměli konzumovat lidé, kteří užívají léky na ředění krve.
Foto v tiskové kvalitě pošlu obratem na vyžádání.
Jsem s radostí k dispozici pro jakékoliv Vaše dotazy.
Fotografie ve vyšším rozlišení ráda zašlu.
Kontakt:
Jana Vlková
www.facebook.com/kytkykjidlu
www.kytkykjidlu.cz
insta: @kytkykjidlu
tel.: +420 777 655 910
email: kytkykjidlu@gmail.com
Mohlo by se vám hodit
-
Duo kuchařek599.00 Kč
-
Květinová kuchařka1900.00 Kč
-
Nůžky na sběr199.00 Kč
-
Estragon – sušený list49.00 Kč – 59.00 Kč
-
Keltské husí koření – pelyněk černobýl49.00 Kč – 59.00 Kč
-
Pelyněk pontický – koření znalců59.00 Kč – 69.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?