Jsem Jana Vlková,
známá jako kytkožroutka. Mám ráda květiny, kvetoucí stromy i keře a všeliké býlí. Studovala jsem ekologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, kde jsem získala znalosti o přírodě a životním prostředí. To mi pomohlo lépe porozumět světu jedlého kvítí a býlí – vztahům mezi rostlinami i jejich životním cyklům. Později jsem vystudovala ještě žurnalistiku, abych mohla šířit vědění o jedlých rostlinách dál. Díky svým znalostem a zkušenostem jsem se stala profesionálkou v oboru.
Specializuji se na používání květin a bylin, které běžně nejsou považovány za součást jídel. Mým cílem je inspirovat lidi přírodou, ukazovat jim, jak využívat jedlé květy a byliny v kuchyni a tím obohatit jídelníček.
Ráda předávám své znalosti a dovednosti dál. V rámci svých kurzů se zaměřuji na využívání květin a bylin v kuchyni pro jednotlivce i skupiny.
Jsem také autorkou několika kuchařských knih zaměřených na vaření a pečení s květinami a planě rostoucími rostlinami a často přispívám do různých časopisů, online magazínů i televizních a rozhlasových pořadů.
Na svém webu kytkykjidlu.cz sdílím vlastní recepty na jídla s květinami a bylinami a poskytuji rady ohledně sběru, skladování a používání květin a bylin. Nabízím také různé produkty spojené s používáním květin a bylin v kuchyni. Všechny produkty na mém webu jsou vyrobeny z kvalitních a přírodních surovin, které pocházejí z vlastní jedlé zahrady, a dbám na jejich ekologickou šetrnost.
Napsali o mně
SAMA DOMA – 26. dubna
V pořadu SAMA DOMA vysvětluji, co s kopřivami a pampeliškami Nejznámější a nejlepší bylina brzkého jara jsou nepochybně kopřivy a pampelišky. Mají spoustu použití v kuchyni i v lékárně, že se to všechno do toho vstupu nevešlo. Tak si klikněte…
Naše Praha – rozhovor
Botanička Jana Vlková: Sbírání bylinek uklidňuje pocuchané nervy! A nejen to jsem řekla v rozhovoru pro noviny Naše Praha. Celá článek si můžete přečíst zde
Žena Aktuálně – článek
O dlouhé historii kurzů v Praze, o ubývání druhů rostlin ale i radost nad novými sady a ovcemi na kopcích. Čtěte zde
SAMA DOMA – 19. ledna 2022
V pořadu SAMA DOMA vysvětlím, jak jsou blahodárné česneky a jak připravit bylinkový čaj Konec ledna už tahá první výhonky cibulí ve špajzu, ale také v přírodě. Jsou to první poslové jara, kteří přinášejí očistu a zdraví. Mohou také ještě…
SAMA DOMA – 4. října 2021
Co se šípky? Podívejte se na video z pořadu SAMA DOMA dívejte se zde
Rozhlas Plzeň 23. června 2021 –
Co všechno je dobré dělat o svatojánském čase? Můžete poslouchat TADY