Šrucha zelná je jednoletá bylina většinou s poléhavými lodyhami. Podle stanoviště může dorůstat délky až30 cm. Na výslunných stanovištích jsou lodyhy červeně zbarvené. Listy jsou lehce dužnaté. Květy jsou nenápadné, okvětní lístky zbarveny do žluta. Kvete v červenci.
Stanoviště
Roste s oblibou na slunných a sušších stanovištích v blízkosti lidských sídel – návsi, okraje cest, pole, vinice, městské chodníky atd. Daří se jí i na stanovištích s bohatší půdou. Raší od června.
Co s ním v kuchyni
Šrucha je jednoletka a musí se sklízet před květem. Stonky se stříhají podle potřeby a podle možností. Za dobrých podmínek se šrucha snadno a hbitě rozvětvuje. V lednici vydrží i několik dní.
Jíst můžete stonky i s listy. Chuť šruchy je jemná, lehce nakyslá a obsahuje i slizovité látky. Bylina není dobrá samotná, vždy je třeba používat je ve směsi. Vynikne na pozadí mdlejší, nebo standardní zeleniny – okurky, rajčata. Zejména s okurkou tvoří výborný tandem. Dá se skvěle nakládat na způsob okurek. Jejich chuťová příbuznost tomu dobře nahrává.
Mohlo by se Vám hodit
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?