Ptačinec je jednoletá poléhavá bylina s lodyhou svěže zelené barvy, která může dorůstat až 35 cm. Listy jsou široce vejčité se špičkou. Květy jsou malé bílé a pětičetné. Zvláštním znakem je elastické jádro a jedna řada chlupů.
Kde a kdy roste
Roste prakticky všude jako plevel. Má rád narušená místech. Nejraději kvete od března do října, ve skutečnosti raší kdykoliv má příznivé podmínky. Má „dvojí sklizeň“, ale v teplých zimách je k dispozici skoro coloročně.
Co s ním v kuchyni
Sbírají se konce lodyh nekvetoucích rostlin. Jedině takové mají vynikající chuť, která je často připodobňována sladké nakládané kukuřici. Jakmile začne rostlina kvést, objeví se lehce trpké tóny a celá bylina ztratí svou křehkost.
Ptačinec patří do salátů, jen do salátů. Jakákoli tepelná úprava jeho vlastnosti zmaří. Je křehký a jemný, takže se dá používat jako základní surovina, tedy ve větším množství. Vždy je však třeba ho kombinovat s dalšími zelninami, salátovými surovinami, či jinými planými bylinami.
Vyžaduje lehčí francouzské zálivky. Dá se s úspěchem použít jako dekorace na libovolná jídla slané studené kuchyně. Ve sladké kuchyni se neuplatní.
Mohlo by se hodit
-
Květinová kuchařka1900.00 Kč
-
Nůžky na sběr199.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?