Jitrocel kopinatý je vytrvalá bylina s výraznou přízemní listovou růžicí, z níž vyráží až 8 stvolů vysokých 10 až 30 cm Zpravidla jsou delší než listy. Listy jsou tmavě zelené, s výraznou souběžnou žilnatinou. Květy jsou velmi drobné a tvoří husté, nápadně prodloužené klasovité květenství. Z květů vyčnívají nápadné bílé tyčinky.
Stanoviště
Roste na loukách a pastvinách, travnatých plochách, mezích, rumištích, podél cest. Je velmi houževnatý, takže se nevyhýbá ani městům, parkům, hřištím a staveništím. Kvete od května.
V kuchyni
Na jídlo sbírejte jen kvalitní mladé lístky z prostředka růžice. Jitrocele je opravdu hojný, nemusíte se při sběru omezovat. Protože je jitrocel trvalka, dá se používat již časně na jaře. V pozdějších obdobích se mohou znovu objevit svěží výhonky v posekaných porostech.
Mladé lístky se hodí jako přídavek do salátů, nakrájený na jemné proužky. Dobře ladí jarními ředkvičkami, pozvedne mdlou chuť ledového salátu. Můžete ho použít všude tam, kde by se hodila kadeřavá petrželka. Lístky se dají přidat i do omelet.
Starší lístky se chutnají výborně smažené na způsob tempury.
Mladá květenství jsou také dobrá. Mají překvapivou chuť – chutnají po lesních houbách. Dají se nakládat na kyselo nebo na způsob kaparů a potom v nich ony překvapivé houbové tóny přetrvávají…
Semínka mohou posloužit k sypání pečiva podobně jako mák.
Mohlo by se Vám hodit
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?