Vytrvalá bylina 15–30 cm vysoká. V zemi má drobné cibulky. Lodyha je trojhranná a snadno poléhá. Na lodyze je jediný bílý květ s pacibulkami, které jsou uloženy v drobných toulcích. Díky nim rostlina vypadá jako odkvetlá, ještě před kvetením. Kvete v dubnu a květnu, již koncem května ukončuje vegetaci.
Stanoviště
Jedná se o invazivní bylinu, která se bujně šíří na úkor zdejších rostlin. Neostýchá se nastěhovat do zahrad, sadů, respektive parků, kde je považován za obtížný plevel.
Co s ním v kuchyni
Nejčastěji se konzumují listy, vhodné jsou i květy a později i pacibulky, které jsou ovšem ostřejší. Květy i pacibulky jsou velmi vděčná dekorace. Listy se mohou se používat do salátů – zelených listových, z kořenové zeleniny, brambor. Výborně ladí do tvarohových pomazánek, jogurtových nebo majonézových dipů. Snese i mixování na omáčky a pesta. Sekané listy se dají zapracovat do játrových polévkových knedlíčků, do rizota, jako vložka do smetanových polévek například z květáku. Všude tam, kde se používají listy, se dají přidat čerstvé květy jako dekorace.
Mohlo by se Vám hodit
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?