Blog
Nekupujte nic zabaleného
Obal vždycky dusí. Zejména pěstitelé zeleniny jsou nápadití při používání nejrůznějších typů obalů. Žádný není ideální. Pojďme si je „zrecenzovat“. Napřed taková mini historka od regálu v hypermarketu: První dívka:“Kterej česnek bude nejlepší?“ Druhá dívka: „To nevím. Vypadají všechny stejně.“…
Jak správně stříhat byliny na sušení?
Chceme víc než jednu sklizeň bylinek, takže stříháme tak, aby ještě jednou pěkně obrazily. Ke správnému stříhání nám pomůže trocha znalostí rostlinné morfologie čili stavby rostlin. Budeme se věnovat jen zahradním bylinkám. Každá rostlina je postavena jinak a sběr na…
Listy hořknou a žloutnou. Pročpak?
Položili jste si někdy otázku, proč na podzim listy masivně žloutnou? Už nám to brzo začne, tak tady je vysvětlení. Proces kožnatění a žloutnutí listů má svůj jednoduchý fyziologický a fyzikálně chemický základ. Velmi prostý, když víte, o co jde.…
Jak na letní inventuru semínek před podzimem
Když už začínají kvést první trvalky a ozimé byliny, které vyklíčily na podzim, vypadá to, už se nedá nic vysévat. Harmonogram setby, osevní plán a příprava vhodných osevních ploch, to jsou pilíře naší pučící a rostoucí radosti. Takže se můžete…
Tabouleh čili salát z bulguru
Správný tabouleh se dělá z bulguru a s velkým množstvím zelně – máty a hladkolisté petržele. Pro 4 osoby 100 g bulguru 1 limetka 1 lžička římského kmínu Sůl podle chuti 100 ml extra panenského olivového oleje 1 salátová okurka…
O krájení (nejen) jablek
Do štrúdlu se dají jablka krájet na kousky nebo strouhat na struhadle a také loupat nebo neloupat. Podle toho jak se ovoce nebo zelenina nakrájí, mění i svou chuť. Doufám, že ležíte u vody a pod modrou oblohou můžete rozjímat…
Netřesk střešní (Sempervivum tectorum)
Netřesk je vytrvalá bylina. Sterilní rostliny vytvářejí růžice až 8 cm v průměru. Mají lžícovitě prohnuté listy se špičkami směřujícími ven. Květonosné lodyhy jsou vysoké až 50 cm. Po okvatu růžice odumírá. Druh je velmi variabilní. Stanoviště Netřesk roste na suchých…
Jíchy, zákvasy a výluhy a jiné lahůdky pro naše rostliny
Jak udělat našim drahým rostlinám radost? Bio hnojiva máme před sebou, stačí z nich připravit príma výživu pro zeleninu, květiny i keře a stromy. Zelenina, ovocné keře nebo třeba květiny pěstované k řezu potřebují pro svůj růst dostatek živin, které jim poskytnou…
Yucca plněná čokoládovými ostružinami
Yuccové květy jsou lahodně křupavé a jsou ideálním květem na plnění skoro čímkoliv. Kombinace: šťavnatý květ + nakyslá ostružina + hořká čokoláda + sladký fenyklový květ, to je skvost mezi nepečenými dezerty. Potřebujeme 20 ks yuccových květů v rozpuku 1…
Dá se koupat v rose?
Bosé nohy v orosené trávě! Znáte kýčovitější symboly léta, venkova a pohody? V pohádkách se víly v rose dokonce koupaly. Co je to vlastně ta rosa a jak se v ní dá koupat? Vyjít poprvé po zimě bosa nebo bos do svěžího rána, to…
Kontryhel pastvinný (Alchemilla monticola)
Kontryhel je vytrvalá trsnatá bylina. Lodyhy i řapíky má chlupaté. Přízemní listy jsou okrouhle ledvinité s trojúhelníkovitými zubatými laloky. Květy jsou nahloučeny do drobných vijanů a jsou zelené. Stanoviště Kontryhel si vybírá vlhké louky a pastviny, okraje lesů. Intenzivní hospodaření na…
Jak vysazovat předpěstované rostliny
Jak správně vysazovat rostliny, které byly dlouho v květináči nebo jak si poradit se sazeničkami, které prolezly ven z květináčku nebo sadbovače? Nebojte se stříhat kořeny. Kořeny rostlin vnímáme jako choulostivý orgán. Tak to také je. Když má rostlina k dispozici volný terén,…