Tulipán je vytrvalá bylina, která přežívá s podzemní cibulí. Má přímou lodyhu, která je vysoká at 50 cm. Podlouhlé listy mají šedozelený nádech. Květy vyrůstají jednotlivě. Druhy respektive odrůdy tulipánů se nedají spočítat, protože neustále vznikají nové a nové zahradní kultivary.
Stanoviště
U nás se pěstují v zahradách, kde se vysazují na podzim a po odkvětu se doporučuje je ze země vyndat. Tulipány mají rády lehčí až písčité půdy a v době před květem dost vláhy. Zplanělé druhy často prchají ze zahrad, takže se s nimi můžeme setkat i ve volné přírodě.
Co s ním v kuchyni
Tulipány je napřed třeba ochutnat. Ty šlechtěné mívají svíravou dochuť. Zplanělé druhy mají křupavou a šťavnatou strukturu. V receptech se uplatní především jejich pompézní krása. Dají se rozebírat na jednotlivé lístky a krájet na plátky nebo používat jako kalíšky na slané i sladké pěny. Mohou zdobit dorty i nejrůznější dezert hodí se na slané mísy, chleby, chlebíčky i rauty. To vše platí za předpokladu, že byly vypěstovány v zahradě bez chemických prostředků. Z pochopitelných důvodů nesnášejí tepelnou úpravu.
Mohlo by se Vám hodit
-
Nůžky na sběr199.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?