Růže by se měly drtit dřevem. V místech odkud recept pochází, se používá speciální náčiní – mísa s vroubkovaným vnitřkem zvaná makutra a kulovitá vařečka „kula“ nebo „pałka“. Mísu snadno nahradí miska suribači na gomaiso a sehnat „kulu“ by neměl být problém.
Na 2 skleničky o objemu 150 ml
- 50 g plátků růží druhu růže svraskalá – Rosa rugosa
- 200 g moučkového cukru
- 2–3 kapky citronové šťávy (nemusí být)
Čtete také
Fenyklové bonbony – domácí hašlerky
Fenykl je nejdominantnější hašlerková chuť. Ta pravá má samozřejmě tajné složení. Chuť bonbonů z jablečných přebytků překvapí. Protože doma nepřidáváme žádné konzervanty je výsledná barva v lehkém rozporu s jásavými továrními výtvory. U nás doma je krabička s jablečno-fenyklovými bonbony…
Postup
Nejlepší jsou polootevřené květy, jsou aromatičtější a marmeláda je tmavší.
Odstraňte bílé konce růžových plátků (bývají hořké), pak je dejte do mísy a rozdrťte s cukrem na tuhou hmotu.
Pokud se vám zdá, že má „marmeláda“ moc šťávy, přidejte ještě trochu cukru.
Hmotu namačkejte do sklenice, tak aby v ní nebyly vzduchové bubliny, dobře uzavřete a uchovávejte v lednici.
Je to konzervovaná neobyčejná vůně, která se nejlépe uplatní ve studené sladké kuchyni – do krémů a šlehaček nebo na drobenku koláčů z nevýrazného ovoce (jablek, mirabelek…).
Mohlo by se vám hodit
-
Privátní návštěva Zahrady k jídlu3999.00 Kč
-
Kytky k jídlu430.00 Kč
-
Nůžky na sběr199.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?