Popenec je vytrvalá plazivá bylina. V době květu vyhání krátce vystoupavé lodyhy o do výšky 10–20, na výživných podkladech i 40 cm. Čepel listů je ledvinitá, srdčitá až okrouhle srdčitá, na okraji vroubkovaná, zkrátka podobná břečťanu. Listy jsou lysé. Květy s dvoupyskou korunou jsou modrofialové.
Stanoviště
Popenec je velmi nenáročný, ale má raději vlhčí místa. Rád osidluje i místa přetvořená lidmi, jako jsou parky, zahrady, okraje cest apod. Kvete od března do července. Sklízet se dá podle chuti i po odkvětu.
Co s ním v kuchyni
Popenec je botanicky příbuzný s mateřídouškou nebo tymiánem, takže s ním můžete experimentovat v podobných jídlech. Má rád i tepelné zpracování. Velmi dobře se hodí do kombinace s vajíčky, bramborami, masem i teplým sýrem. Je vynikající do omelet, bramborových kaší nebo gratinů, v létě vylepší studené paštiky a teriny. Nasekaný a zapravený do listového těsta vytváří vynikající aperitivní slané sušenky.
S mladými jarními výhonky se dá zacházet jako s obdobnými zelenými bylinkami, jako je například bazalka, mohou se použít do bylinkového másla nebo do rajčatových, okurkových a jiných svěžích salátů. Ozvláštní pozdně jarní caprese.
Mohlo by se Vám hodit
-
Kytky k jídlu430.00 Kč
-
Nůžky na sběr199.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?