Brambor, jablko a cibule je královská kombinace podzimu, která se kamarádí s kdekým: mrkev, špek, červená řepa, celer, dýně a další. Bože a jak to krásně voní, když se to peče.
Na 1 plech
- 4 brambory
- 1 malá řepa
- 1 kyselé jablko
- 1 velká mrkev
- 1 velká cibule
- ¼ menší dýně hokaido
- jakákoliv další zelenina, kterou máte rádi – celer, petržel, topinambur….
- Hrubá sůl
- Libečkové semínko
- 100 ml oblíbeného oleje na pečení
Postup
- Všechnu zeleninu dobře očistěte. Dýni ani jablko neloupejte.
- Nakrájejte na různé tvary, aby byly směs estetická.Brambory na měsíčky, řepu na plátky, jablko na měsíčky, mrkev na kolečka, cibuli na plátky, dýni podle velikosti.
- Plech vyložte pečícím papírem a dejte na něj všechnu zeleninu a jablko.
- Zalijte olejem a dobře promíchejte, aby se všechny kousky hezky promastily.
- Posypejte libečkovým semínkem nebo jiným oblíbeným kořením (rozmarýn, pepř, černucha apod.)
- Dejte do vyhřáté trouby (200 stupňů) a pečte. Občas troubu otevřete, aby se dostala ven pára, jinak bude
zelenina spíš dušená. - Pečte podle svého gusta, ale tato směs je obzvlášť dobrá, když už začínají některé kousky karamelizovat.
Tipy a triky
Celé jídlo se z pečené zeleniny udělá přídavkem balkánského nebo modrého sýra. Jako doprovod se hodí i prorostlé uzené nebo klobáska.
Není tu nějaký matematik, který by mi spočítal, kolik kombinací po třech zeleninách se dá udělat z 12 surovin? Jestli jo, tak to prosím napište do komentáře, ať to vidí i ostatní. Děkuji.
A co by se Vám ještě mohlo hodit?
-
Bylinky na brambory147.00 Kč – 177.00 Kč
-
Libečkové semínko čili vopich39.00 Kč
-
Kulinární popel53.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?