Merlík je nejlepší špenát. O nic se nemusíte starat a stejně roste jako divý. Můžete přidat i další plevele. Místo do kompostu je využijte v kuchyni.
Pro 4 osoby
- 400 g merlíku obrovského
- 1 malá šalotka
- 3 vejce
- 60 ml šlehačky
- Oříšek másla
- 1 polévková lžíce ovocného octa
- 8 plátků pršutu
- sůl, pepř
Postup
- Merlík případně další plevele, které máte k dispozici, dobře očistěte všechny plevele. Pracujte rukama, abyste dobře vyhodnotili, které části rostlin už nejsou dřevnaté. Pokud pracujete nůžkami, nemáte takový cit. Můžete přidat i jiné býlí: merlík bílý, lebeda zahradní, hořčice rolní, křez úzkolistý, ptačinec prostřední. Krátce spařte ve vroucí osolené vodě a pokrájejte na kousky
- Šalotku nakrájejte na kostičky a poduste do skolovata na másle, přidejte ocet a merlík. Osolte a opepřete a krátce poduste, aby se odpařila všechna tekutina. Nechejte krátce vychladnout.
- Ve větší míse smíchejte „zeleninu“ se žloutkem a smetanou.
- Předehřejte troubu na 160o C.
- Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zapracujte do směsi.
- Misky vyložte plátky pršutu a na vlijte do nich směs.
- Nechejte v troubě ztuhnout ve vodní lázni 15 až 20 minut podle velikosti misek.
- Nechejte chvilku vychladnout a vyklopte.
Pěna chutná dobře i studená.
Podívejte se, co by se Vám mohlo líbit.
-
Merlík všedobr (Chenopodium bonus-henricus)41.00 Kč – 56.00 Kč
-
Merlík obrovský (Chenopodium giganteum)39.00 Kč – 54.00 Kč
-
Lebeda zahradní (Atriplex hortensis)39.00 Kč – 54.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?