Mařinka má vůni, na kterou se nezapomíná. Buď je bezvýhradně oblíbena, nebo právě naopak. Její rostliny jsou velmi křehké, a tak je třeba dávat při sběru dobrý pozor a opravdu důsledně používat nůžky. Kořínky se v měkké lesní hrabance snadno poškodí. Je to vytrvalá bylina vysoká 20 až 30 cm. Má čtyřhrannou lodyhu typickou pro svízele lysá. Eliptické listy a palisty, které vypadají stejně jako listy, rostou v přeslenech po 6 až 9.Květní koruna je bílá a čtyřčetná.
Stanoviště
Bylina upřednostňuje řídký stín. Vyskytuje se především v listnatých lesích, ale i ve smrčinách a na pasekách. Roste v pásmu od nížin až do subalpínského stupně. Kvete od května do června. Sbírat se může i před květem.
Co s ním v kuchyni
Mařinka vonná je květina, která je lepší sušená než čerstvá. Její vůně je tak opojná, že je třeba užívat ji s mírou. Obsahuje kumarin, což je je hlavní složkou vůně pokosené trávy. Kumarinová vůně se chytá do bílého vína a vylepšuje cukrem, koňakem, šumivým vínem. Vzniká tak mařinkové víno neboli Maitrank čili májový nápoj. Jeho výroba je důvodem k nejrůznějším oslavám a veselicím už proto, že probíhá za prvních teplých dnů. Mařinkové aroma lze nachytat i jen tak do perlivé vody. Mařinka začíná vonět ve chvíli, kdy zavadá.
Poměrně ochotně pouští vůni i do mléka. S ovoněným mlékem se dají připravovat nejrůznější žloutkové nebo máslové krémy, dá se použít na rýžové nákypy nebo krupicové flany. Sušené byliny se mohou rozdrtit v hmoždíři a používat jako aromatické koření do různých těst.
Mohlo by se Vám hodit
-
Kytky k jídlu430.00 Kč
-
Můj tipTerénní sada548.00 Kč
-
Jak na sběr bylin – e_book59.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?