Milí přátelé jedlého býlí a kvítí,
určitě také vytváříte kompost, že ano? Při péči o zahradu, ať už plejeme, stříháme nebo uklízíme listí, vzniká množství zeleného odpadu a pro mnohé vyvstává otázka, kam s ním, Totéž se týká rostlinných zbytků z kuchyně. To vše často končí v kontejneru, nebo je spáleno. Přitom tak ale vyhazujeme doslova zlato – vše se dá při vhodně zvoleném postupu během několika měsíců proměnit v kvalitní hnojivo.
Do kompostéru patří jednak většina zahradního odpadu – tráva, listí, seno, plevel, piliny, dřevní štěpka, zemina, vychladlý popel a uhlí ze dřeva (vyhněme se raději listí z ořešáku a větvičkám z tújí). Dále potom kuchyňský odpad, a to kávová sedlina, čajové sáčky, skořápky z vajec, slupky ze zeleniny a ovoce, a to i z citrusových plodů, pokud jsou v biokvalitě. Kompost zvládne i papírové kapesníky a podrcené ořechové skořápky, vyvarujte se ale zbytků vařeného jídla, mléčných výrobků i masa – do kompostéru by se vám brzy nastěhovala škodná.
Abychom se dočkali kompostu co nejdříve, držme se následujících rad a postupů:
- Důležitá je co nejjemnější struktura materiálu. Velmi pomůže sekačka se sběrným košem, která dokáže rozdrobit i spadané listí, a také zahradní štěpkovač na odřezané větve ze stromů a keřů.
- V hobby marketu lze sehnat urychlovač kompostu, směs mikrobiologických kultur a enzymů, ekologicky rozkládajících veškerý organický odpad rostlinného původu.
- Nedostatek vlhkosti zpomaluje až zastavuje proces rozkladu, naopak nadměrná vlhkost způsobuje nežádoucí hnilobný proces. Do uzavřeného kompostéru se voda nedostane, proto je důležité správnou vlhkost kontrolovat a v případě potřeby ji doplnit politím. Pokud je naopak kompost přemokřený, pomůže přidání suchého materiálu.
- Kompostování je aerobní proces, to znamená, že potřebuje kyslík. Kompostér má sice větrací otvory, ale to bohužel nestačí. Kompost je potřeba pravidelně přehazovat, ideálně dvakrát do roka, na jaře a na podzim. Vyplatí se mít dva menší kompostéry – v jednom postupně ukládáme čerstvý materiál, ve druhém bude současně dozrávat starší, přeházený kompost.
- Co se týče skladby kompostovaných materiálů, dusíkaté (zelené) materiály musíme směšovat s uhlíkatými (hnědé) ve správném poměru, (uvádí se C : N, cca 15–30 : 1) a také je mísit se zeminou.
A kam umístit kompostér?
Neměl by být vystaven celodennímu přímému slunci, lepší je polostín někde pod stromem nebo úplný stín. Pro zlepšení přístupu mikroorganismů a půdních organismů je třeba zajistit přímý kontakt se zemí. Kolem kompostéru je dobré nechat dostatečný prostor na možnost manipulace s nářadím a následné vybírání kompostu. A důležitá podmínka, na kterou se často zapomíná: kompostér by neměl být v blízkosti zdroje pitné vody ani v záplavovém území.
Správně založený kompost nezapáchá. Vyzrálý kompost má hnědou až tmavohnědou barvu, drobno-hrudkovitou strukturu, a voní jako lesní půda.
Jak děláte kompost? Máte dřevěný nebo plastový?
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce.
Které rostliny milují kompost?
-
Dýně muškátová (Cucurbita moschata ´butternut´)39.00 Kč
-
Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus)39.00 Kč – 54.00 Kč
-
Tykev velkoplodá – var. dýně hokaido (Cucurbita maxima)39.00 Kč – 54.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?