Co dělat, aby nám sušené květy na cukroví neshořely? Jak to udělat, aby krásně barevné? Nepéct je v troubě. Knížecí rada, haha!! A jak to zařídit? Mám pro vás pár vychytávek a také vysvětlení. Když víte „proč“, tak můžete vymýšlet i další metody, aniž byste si tak zvaně naběhli na vidle.
Sušené květy, které se používají na zdobení vánoční, velikonočního, svatebního nebo jiného cukroví, jsou ve velké většině určeny právě a jenom na ozdobu. Nejběžnější jsou měsíčky, chrpy a růže. Používají se většinou korunní plátky, které patří k nejchoulostivějším částem rostlin. Proč? Rostlina vytváří barevné části květů – korunní lístky – jen „na chvíli“, aby přilákala opylovače. Tyto části jsou velmi jemné, protože rostlina šetří materiál, takže se snadno suší. V kuchyni oblíbené květy jsou hodně barevné, protože rostlina potřebuje co nejrychleji nalákat opylovače, ta barva láká i nás. Jakmile ale květina tyto části květu nepotřebuje – vadnou a blednou.
Pomíjivé barvy květů
Rostlinná barviva, která jsou v květech, mají různou chemickou podstatu. Jejich společnou vlastností je ale nestálost. Barviva se relativně rychle rozkládají, když na ně působí vysoká teplota, světlo, chemické látky (v kuchyni např. citronová šťáva, tuky). Abychom dokázali využít krásu sušených květů na našich sušenkových výtvorech, na cukroví, nesmíme je vystavovat vysoké teplotě. To znamená, že je nesmíme péct v troubě. Takže jak na to?
Čtete také
Kytičková linecká kolečka
Linecká kolečka jsou jedno z cukroví hlavní vánoční trojky (vedle pracen a rohlíčků). Jak na ně přidělat svěže barevné kytičky, to je výzva. Sušené květy na zdobení se nemůžou péct spolu se sušenkami, protože by se spálily. Jde to ale…
Podstata popela
Květy na zdobení vydrží ve své původní kráse, pokud se dávají na nějaké cukroví, které se jen tak „suší“ – bílkové pusinky a podobně. Takové cukroví většinou vyžaduje teploty kolem 100°C. S takovou teplotou jsou kvítka v pohodě. Při vyšších teplotách začnou ztrácet barvu.
A pak už to je stejné jako s jinou organickou hmotou – dochází napřed k zuhelnatění (200 až 400 oC), což se nám v troubě může docela dobře „podařit“, stačí na plechy s cukrovím zapomenout. V dalším stupni se organická hmota zpopelňuje. To se nám naštěstí nejspíš doma s cukrovím nestane. To se provádí na grilu nebo u táboráku při teplotách 400 až 500°C.
Kurzy & workshopy
pro kytkožrouty
Udržet barvu je snadné
Když radím nepéct, tak prosím nepéct. Už jsem tuto slepou uličku několikrát vyzkoušela za vás a nejde to (s výjimkou těch pusinek). Kvítka se budou na cukroví vyjímat na nejrůznějších polevách. Černá čokoládová klasika je nejbezpečnější podklad. Polevy obsahující bílek a / nebo citron mohou měnit barvy modrých květů do fialové nebo do tyrkysové.
Pokud chcete mít kvítka na holých sušenkách, musíte je tam něčím přilepit. Nejlépe se osvědčil bílek, jímž sušenky potírám ještě teplé. Je to snadno dostupné a dobře fungující lepidlo. Je chuťově neutrální, takže ho s radostí přijmou sladké sušenky i slané krekery.
Vyzkoušela jsem též velmi silný roztok cukru. Ten se hodí na pevná neporézní těsta. Nezkoušela jsem želatiny ani agar, ale myslím, že by to také mohlo fungovat.
Budu ráda spolu s dalšími návštěvníky webu, když se podělíte o své zkušenosti v komentářích.
Sušenky na obrázku pro vás “upekla” AI
Mohlo by se vám hodit
-
Za planým polníčkem a česnekem, terénní kurz – 11. dubna 2024820.00 Kč
-
Autorský tisk, obraz pampelišky, formát A3779.00 Kč – 799.00 Kč
-
Nůžky na sběr199.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?