Mrkvový koláč s komonicí lékařskou

Oranžový (mrkvový) koláč s komonicovým květem

Komonice je prosycená kumarinem, což je vůně posečené louky a to je vůně léta. Výborně se snoubí s mrkví, kořenovou zeleninou, která se ujímá vlády v kuchyni právě na opačné straně roku.

Na jeden koláč

  • hrst komonicového květu
  • 50 g hrubého (třeba třtinového) cukru
  • 6 mrkví
  • 3 celá vejce
  • 150 g práškového cukru
  • 1 polévkovou lžíci oleje
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva a
  • hrst nasekaných ořechů.
  • 100 g mascarpone
  • 100 g tvarohu

Postup

  • Troubu si předehřejte na 180 stupňů a z lednice vyndejte máslo na vymazání formy, aby změklo.
  • Komonicový květ dejte do hmoždíře s cukrem a rozdrťte na co nejjemnější prášek. Zbydou asi kousky stonků, takže budete muset drť přesít přes jemné sítko.
  • Mrkve očistěte kartáčkem a nastrouhejte na jemném struhadle.
  • V hluboké míse ušlehejte celá vejce s práškovým cukrem, přidejte olej a ještě trochu prošlehejte.
  • Přidejte nastrouhanou mrkev a dobře promíchejte.
  • V míse vedle si vytvořte směs mouky a prášku do pečiva a postupně vmíchejte do našlehaných vajec.
  • Nalijte do formy vymazané máslem a vyspané hrubou moukou. Nejlepší je forma, která má květinový tvar, ale obyčejná dortová stačí.
  • Pečte 45 minut ve vyhřáté troubě. Pře vyndáním zkontrolujte špejlí.
  • Když koláč vystydne, můžete ho  pomazat tvarohem s cukrem nebo tvarohem s mascarpone a s cukrem případně dozdobit květy sušeného měsíčku lékařského.

Tento koláč vyzkoušet také s pelyňkem pontickým nebo tužebníkem jilmovým. Obě rostliny mají originální chuť, jíž se nic nepodobá.

 

Mohlo by se vám hodit

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík
Přejít nahoru