Žádná jiná potravina si v posledním čtvrt století tak výrazně nevylepšila svou kulinární prestiž. Z opovrhované přílohy školních jídelen se stala v doprovodu kozího sýra hýčkaným miláčkem fine diningových restaurací .
Pro 4 osoby
2 řepné bulvy
100 g čerstvého kozího sýra
Svazeček bršlice kozí nohy
4 lžíce balzamikového octa
4 lžíce olivového oleje
Sůl, pepř
- Bulvy řepy dobře omyjeme a zabalíme do alobalu „na cibuličku“.
- Upečeme do měkka v troubě rozehřáté na 180 oC . Pečení trvá podle stáří a velikosti řepy 30 minut až hodinu.
- Alobal rozbalíme a řepu necháme vychladnout.
- Bulvy oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Pokud jsou bulvy menší, můžeme plátky krájet škrabkou na brambory.
- Bršlici kozí nohu omyjeme a nasekáme nadrobno.
- Čerstvý kozí sýr rozmícháme se solí a naplníme do cukrářského zdobítka.
- Plátky řepy rozložíme na talíř, pokapeme balzamikovým octem, osolíme a posypeme sekanou bršlicí. Přidáme ze zdobítka hvězdičky kozího sýra.
- Pokapeme olivovým olejem, opepříme a ihned podáváme.
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?