Chutney z dřínek lze dělat i z jiných libovolných přírodní bobulí. Pikantní chuť nejen chilli papriček doplní zajímavá černucha damašská.
Na 5 skleniček
- 1 kg dřínek (nemáme-li dost dřínek, můžeme “nastavit” jablky)
- 200 g cukru
- 250 ml vinného octa
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 až 3 stroužky česneku
- 2 lžíce strouhaného zázvoru
- 2 chilli papričky nasekané najemno
- 2 lžíčky černuchy damašské
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky drceného hřebíčku
- 2 lžičky drceného římského kmínu
- 1 lžičku drceného kardamomu
- 2 lžičky drceného koriandru
Doba přípravy
První den 2 hodiny
Druhý den 2 hodiny
Postup
- Přes noc necháme odležet dřínky, případně dřínky s jablky, ve vinném octě s cukrem. Můžeme nechat odležet až 24 hodin.
- Druhý den směs vaříme tak dlouho, až půjdou v sítku dobře oddělovat dřínky od pecek. Propasírujeme skrz žíněné síto.
- Na olivovém oleji 1 minutu osmažíme česnek, strouhaný zázvor a jemně nasekané chilli papričky. Pak přidáme všechno další koření a mícháme ještě asi minutu. Spojíme se vzniklou přepasírovanou hmotou.
- Směs osolíme podle chuti a s kořením pak pomalu vaříme ještě alespoň 1 hodinu do potřebné konzistence.
- Plníme ještě horké chutney do skleniček, zavřeme patentním víčkem.
- Uchováváme v chladnu a temnu.
Podáváme k sýrům, klobáskám a pečenému masu, včetně uzeného.
Poznámka: Tento recept lze použít na libovolné bobulové ovoce – dřínky, jeřabiny, bezinky ve směsi s jablky.
Mohlo by se vám hodit
-
Duo kuchařek599.00 Kč
-
Květinová kuchařka1900.00 Kč
-
Nůžky na sběr199.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?