Recept na dezinfekční ocet pochází z lékopisu z roku 1748. Je také podle legendy o svém vzniku nazývám Ocet 4 zlodějů.
Postup:
V 1 litru vinného octa nechejte vymáčet sušené byliny (použijte ty, které máte a v množství, které dá rozum)
- Hrstička sušeného drhnutého rozmarýnu
- Hrstička sušené drhnuté levandule
- Hrstička sušené drhnuté saturejky
- Hrstička sušené drcené šalvěje
- Hrst sušeného drceného pelyňku
- Hrst sušené drcené máty
- Lžičičička mletého muškátového oříšku
- 30 hřebíčků drcených nebo celých
- Kousek skořice drcený nebo celý
- 3 velké stroužky drceného česneku
- 3 polévkové lžíce kafru, dí originální recept, možno nahradit lihovinou
Všechny dostupné ingredience dáme do octa a necháme macerovat. Původní receptura říká, že dezinfekční ocet je hotový za deset dní. Celý proces se dá urychlit třepáním a zahříváním na teplotu do 50 oC. Kdo má doma něco jako jogurtovač nebo zahřívač na kojeneckou láhev, tak ven s tím.
Některé verze přidávají kořen puškvorce, anděliky a také routu.
Použití zevně:
- Dezinfikuje ruce, drobná poranění i materiály.
- Zmírňuje svědění nebo podráždění kůže po kousnutí hmyzem.
- Zmenšuje otoky.
- Zklidňuje hematomy.
- Čistí mastnou pleť.
- Vrací vlasům lesk, čistí a revitalizuje pokožku hlavy, zabraňuje svědění a lupům.
- Přináší úlevu v případě únavy nebo vysoké teploty.
- Hubí vši a hnidy, (to snad nebude třeba).
Použití vnitřně:
- Polévková lžíce rozředěná ve sklenici vody lze kloktat nebo vypít.
- V podobně inhalace uvolňuje dýchací cesty.
Použití jinak:
- Zředěný se dá používat na osvěžení vzduchu v místnosti
- Došel-li balzamikový ocet, dá se použít do salátu.
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?