Pelyněk pontický patří do veliké botanické rodiny bylin, které jsou často hořké. Tenhle vypadá něžně a jeho chuť je jemná. S kakaem a čokoládou chutná báječně.
Na 1 pekáček cca 20 x 30 cm
120 kg másla
160 kg moučkového cukru
4 vejce
2 lžíce kakaa
1 hrst nasekaných vlašských ořechů.
1 polévková lžíce sušeného pelyňku pontického
1 polévkové lžíce hrubého cukru
70 kg polohrubé mouky
½ prášku do pečiva
Postup
- Ušlehejte máslo s cukrem do běla a po jednom zašlehejte žloutky.
- Sušený pelyněk pontický rozdrťte v moždíři s trochou hrubého cukru. Hrubý cukr je důležitý, protože jinak se bylina nerozmělní na prášek. Přesejte, abyste se zbavili tuhých stonků. Přidejte k našlehané směsi.
- Mouku smíchejte s polovinou prášku do pečiva a zapracujte do směsi.
- Přidejte kakao a hrst nasekaných vlašských ořechů.
- Z bílků ušlehejte tuhý a vmíchejte do směsi.
- Pečte podle velikosti pekáčku asi 20 minut při 180 stupních. Zkontrolujte špejlí, zda je upečeno.
- Můžete zdobit bílou polevou a snítkami pelyňku.
Tipy a triky:
Stejně se dá použít pelyněk brotan zvaný „coca cola“ nebo mařinka vonná.
Mohlo by se vám hodit
-
Duo kuchařek599.00 Kč
-
Květinová kuchařka1900.00 Kč
-
Nůžky na sběr199.00 Kč
-
Kytky k jídlu430.00 Kč
-
Pelyněk pontický – koření znalců59.00 Kč – 69.00 Kč
-
Komonice lékařská sušený květ49.00 Kč – 59.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?