Kyselé byliny brzkého jara se výborně uplatní v kombinaci s luštěninami. Květy šťavele kyselého, který má svou chuť ve jméně jsou navíc velmi krásné.
- Čočku uvařte do měkka. Červená čočka je loupaná, proto se nemusí namáčet a stačí jí 10 minut varu. Uvařenou čočku slijte přes cedník a odložte do misky, než připravíte zálivku.
- Ocet smíchejte s hořčicí, pepřem a solí, přilijte olej a metličkou vyšlehejte hladkou zálivku.
- Nalijte na ještě teplou čočku a opatrně promíchejte. Snažte se, aby se vám čočka nerozpadala pod rukama, nebo čímkoliv jiným, čím mícháte salát.
- Nechte vychladnout, než budete přidávat zelené byliny.
- Dobře se hodí šťovík kyselý, kerblík lesní, bršlice kozí noha, popřípadě další zeleninové býlí dle vašeho výběru.
- Býlí dobře omyjte a nasekejte na větší kousky. Šetrně promíchejte s vychladlou čočkou. Čerstvé křehké byliny by neměly přijít do teplé čočky, aby nezavadly a zůstaly svěží. Po libosti dozdobte sedmikráskami, květy jabloní, snítkami pampelišek. Na obrázku je šťavel kyselý.
- Podávejte s uzeným masem, sázeným vejcem nebo jen tak jako veganskou přesnídávku.
- Můžete samozřejmě také použít šťovík zahradní.
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?