Dvouletá až víceletá rostlina 30 až 180 cm vysoká. Přízemní listy jsou dlouze řapíkaté s trojúhelníkovitou čepelí, která je dvakrát až třikrát zpeřená. Lodyha je přímá, dutá, hrubě rýhovaná a hlavně v horní polovině větevnatá. Kvete od května do července. Listy se musejí sbírat ještě před květem.
Kde a kdy roste
Kerblík roste prakticky všude. Má rád břehy potoků, řek, vlhčí křoviny a příkopy. Roste na stinných lesních pasekách a na vlhčích okrajích lesa i podél cest. Uřednostňuje polostinná stanoviště.
Co s ním v kuchyni
Je třeba vybírat jen velmi, velmi mladé výhonky. Takové, které mají ještě něžnou, hráškově zelenou barvu. Na povrchu musejí být lesklé. Zásoba kerblíku a bršlice vám v lednici vydrží i čtyři dny. Je dobrou náhražkou petržele, libečku, nebo naťového celeru. Může se používat jako přídavek do různých salátů, například z kořenové zeleniny, luštěnin nebo brambor, nebo jako dekorace v teplé kuchyni, nasekat do polévky, ozdobit s nimi omáčky gulášového typu.
Mohlo by se vám hodit
-
Duo kuchařek599.00 Kč
-
Květinová kuchařka1900.00 Kč
-
Nůžky na sběr199.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?