Vytrvalá bylina, dorůstá výšky 10 až 40 cm. Přízemní listy tvoří růžici. Jsou řapíkaté lichozpeřené. Jednotlivé lístky jsou podlouhlé až eliptické a na každé straně mají 4 až 10 zubů. Květy (drobné, uspořádané v hustém klasu) jsou nenápadně zelenavé.
Stanoviště
Krvavec menší je také někdy nazýván toten menší. Roste poměrně hojně na sušších stanovištích, na trávnících, na okrajích lesů, ale i na náspech, kolem železnic a na rumištích. V jižní Evropě (ve Francii) se pěstuje jako respektovaná zelenina. Kvete od května do června.
Co s ním v kuchyni
V kuchyni se krvavec menší uplatní především v zimě nebo v časném jaru, kdy není k dispozici jiné zelené lupení.
Lístky krvavce se sbírají ještě před kvetením. Stříhají se nejlépe nůžkami, protože spodní části listů pevně drží v růžici, která se může jejich vytrháváním poškodit.
Struktura rostliny je mírně tuhá, chuť jemně aromatická a osvěžující. Vedle jarního rašení má skvělou zimní sezonu.
Bylina je vhodnou přísadou do nejrůznějších brzce jarních a jarní jídel, jako jsou například luštěninové nebo bramborové saláty. Vyniká dobře i na chlebu se sádlem nebo s tvarohem.
Mohlo by se vám hodit
-
Duo kuchařek599.00 Kč
-
Květinová kuchařka1900.00 Kč
-
Nůžky na sběr199.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?