Souflé je recept, kterým okouzlíte stolovníky. Jeho příprava je jednoduchá, ale má jeden zádrhel. Musíte vydržete neotevírat troubu, když se peče. Když nevydržíte, souflé splaskne.
Do souflé se dají v zimě přidávat kapary z pampelišek, kapary z lichořeřišnice nebo na jaře stonky šťovíku zahradního.
- 3 lžíce polohrubé mouku opražte na 3 lžících másla.
- Přidejte asi 400 ml mléka a vymíchejte hladký bešamel.
- Nechejte vychladnout a mezitím si rozdělte 4 vajíčka na žloutky a bílky.
- Žloutky vmíchejte do vlažného bešamelu
- Přidejte tuhý sníh z bílků
- Zamíchejte osušené kapary případně na kostičky nakrájený sýr (modrý nebo tvrdý) asi 10 dkg
- Pečte v rozpálené troubě 210oC asi 15 minut podle velikosti mističky.
- Ihned podávejte
- Přibližný poměr je 10 g másla, 10 g mouky, 100 ml mléka na 1 vejce.
Podrobný recept najdete v knížce Kytky k jídlu na straně 187
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?