Ozimé výsevy_cover

Jak na letní inventuru semínek před podzimem

Když už začínají kvést první trvalky a ozimé byliny, které vyklíčily na podzim, vypadá to, už se nedá nic vysévat.

Harmonogram setby, osevní plán a příprava vhodných osevních ploch, to jsou pilíře naší pučící a rostoucí radosti. Takže se můžete uprostřed léta znovu vnořit do svých zásob, vytáhnout semínka a udělat druhou inventuru pro druhé „pololetí roku“. Jak na osevní plán, to jste se naučili loni.

Červen

V tuto dobu je pořád ještě dobrý čas na výsevy dvouletek a trvalek, které jsme nestihli předpěstovat nebo vysít dříve. Nebo také nemohli – to je případ všech rostlinek, které mají kůlový kořen a přesazování nesnášejí. Takže si připravte topolovky, hvozdíky, hrachory, kohoutky, a kopretiny řimbaby.

Červenec

Toto je poslední měsíc, kdy na začátku můžeme s úspěchem vysít, co jsme nestihli v červnu nebo rostliny, které se samy dobře přesemeňují a ještě stihnou celý vegetační cyklus. V druhé polovině července máme osevní volno. Ale v srpnu nám nastává druhá velká osevní sezona

Čtete také

Jak na plánování výsevů na záhony

Jak na plánování výsevů na záhony

18 ledna, 20233 min. čtení

Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, také si myslíte, že detailní tvoření plánů výsevů zeleniny a letniček je nepostradatelnou součástí očekávání jara. Jejich vytváření je nádherné dobrodružství, i když to není úplně snadná disciplína. Užijte si dlouhé zimní večery při…

Srpen

V srpnu se krátí dny, a tak tento měsíc trochu kopíruje některé brzké výsevy. Je to ideální čas pro listové saláty, ředkvičky a všelijaké jiné ředkve. Vyséváme i jedlý plevel, který dokáže na záhonu přezimovat a díky němuž máme něco čerstvého zeleného na talíři celou zimu (barborka, merlík, lebeda, kozlíček aj.).

Akce pro firmy

Kurzy & workshopy
pro kytkožrouty

Září

Dupatří výsadbě cibulovin jak okrasných tulipánů, tak česneků,  a semínka mají tou dobou volno. Ale na dlouho to není.

Říjen a listopad

V říjnu i ještě začátkem listopadu se můžeme věnovat výsevům „luční posily“ nebo jiných planě rostoucích rostlin. Prvosenka, řebříček, šalvěj přeslenitá, toten, třezalka a další, to jsou byliny, které v klidu odpočívají na zemi a čekají, kdy budou nejlepší podmínky, aby vyklíčily. Vysévat na široko se mohou také přírodní česneky, které potřebují přemrznout.

Konec ledna

je čas pro ty,  kdo se nemohou dočkat jara, může začít se semínky paprik nebo pelargonií. Bez substrátu se ve výsevní misce obejde řeřicha nebo lístečkové saláty, pěstované na vatě či papírových utěrkách nás překvapí brzkou úrodou, i když za okny ještě vládne zima.

A pak už to jede zase znovu dokolečka. Pořádní a spořádaní správci semínek mají připraveno již od jara, kdy jsme začínali:

Mohlo by se vám hodit

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Nákupní košík
Přejít nahoru