Do štrúdlu se dají jablka krájet na kousky nebo strouhat na struhadle a také loupat nebo neloupat. Podle toho jak se ovoce nebo zelenina nakrájí, mění i svou chuť.
Doufám, že ležíte u vody a pod modrou oblohou můžete rozjímat nad tím, jak se u vás v rodině krájí ovoce a zelenina. Jak krájíte vy, jak krájí vaši blízcí, jak krájeli rodiče? Je to téma, které je tak akorát na dovolenou, kde nechcete nic řešit, a přesto vás baví přebírat myšlenky, aniž byste potřebovali výsledek.
Když jsem začala dělat kurzy, začala jsem si více všímat, jak lidé krájí. Při některých kurzech, kdy účastníci pracují ve skupinách, je zajímavé vidět, jak ze stejných surovin vznikne podle stejného receptu několik různých jídel – a to co do chuti i vzhledu. Obvykle se jedná o saláty. Finále takových kurzů, kdy všichni ochutnávají všechno, je pro mne jedinečný zážitek. To překvapení, že nožem nasekaný plevel chutná jinak než natrhaný rukou!
Čtete také
Proč jsou švestky modré
Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, položili jste si někdy otázku, proč jsou švestky modré nebo šípky červené? Zní to jako do malého děcka, ale víte to? Já jsem se to totiž dozvěděla relativně nedávno. Tedy tak asi před sedmi…
U nás doma měl každý svůj systém. Jak to dopadne, to jsem věděla předem. Maminka krájela rychle a občas se řízla. Tatínek dělal stejnoměrné, úhledné a malé kousky. Bratr hlavně „mlel pantem“, jak by to mělo vypadat. A to mluvím nejen o jablkách na štrúdl, ale o krájení čehokoliv, třeba i cibule, brambor nebo mrkve. Mimochodem mrkev na kolečka je prý “germánský styl” a mrkev na julienne je prý “styl laténský”.
„Nakrájej to!“
Tenhle pokyn se pro mne stal testovací větou. Někdo se zeptá jak, někdo se zeptá, na co to bude, někdo prostě začne krájet. Dobrým testovacím materiálem jsou zmíněná jablka. Mohl by z toho být zábavný test do nějakého barevného časopisu k vodě. Nebo pro ajťáky vývojový diagram.
Takže jak krájíte/ připravujete jablka na štrúdl?
Loupám – ano / ne
Jádřince – vyndávám napřed/ nechávám nakonec
Strouhám na struhadle – hrubém / plátkovém
Krájím – na měsíčky / na kousky
Kurzy & workshopy
pro kytkožrouty
Odpovědi se dají různě kombinovat. Napište mi, jak se chystáte připravovat jablka na první štrúdl. Za chvíli totiž začnou padat letní skleněná.
Mohlo by se vám hodit
-
Yzop ručně drhnutý59.00 Kč – 69.00 Kč
-
Fenyklové semínko do kuchyně49.00 Kč – 59.00 Kč
-
Rozmarýn ručně drhnutý59.00 Kč – 69.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?