Stříhání bylin, poradna, cover

Jak správně stříhat byliny na sušení?

Chceme víc než jednu sklizeň bylinek, takže stříháme tak, aby ještě jednou pěkně obrazily. Ke správnému stříhání nám pomůže trocha znalostí rostlinné morfologie čili stavby rostlin.

Budeme se věnovat jen zahradním bylinkám. Každá rostlina je postavena jinak a sběr na zahradě je jiný než ve volné přírodě. Na luka vyrazíme jindy. Tam totiž platí jiná pravidla.

Oblíbené středomořské bylinky jsou většinou dřevnaté polokeře. To znamená, že rostlina má dřevitou část, která je odolná a přečká zimu. Každý rok na dřevnatých stoncích raší zelené stonky, které se sbírají jako koření. Představte si šalvěj, yzop, saturejku, mátu, meduňku a další byliny, z nichž se stříhá nať.

Čtete také

Co dělat, aby mi bazalka nevykvetla?

Co dělat, aby mi bazalka nevykvetla?

20 července, 20222 min. čtení

Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, taky máte na balkoně květináč s bujnou bazalkou? Krásné lístky na caprese jsou najednou tuhé a žloutnou. Bylinka jde do květu a už to není ono. Jak jen bazalku přimět k tomu, aby pořád…

Život spí v paždí

Vezměme to postupně, tak jak si budete prohlížet bylinu (možná poprvé) očima botanika. Na stoncích rostou listy a ty listy mají paždí. To je velmi důležité místo. Ostatně už jsme o něm mluvili při výrobě růžových řízků.  Tenkrát nás zajímalo, že z paždí mohou něho vyrůstat adventivní kořeny.

Ale zpátky ke sběru bylin. Když stříháme byliny, tak vždy musíme podívat, jestli necháváme ještě dost velkou část stonku, aby mohla rostlina obrazit. Jednoduše řečeno, nestříháme do dřevnaté části. Tu bychom pak stejně vyhodili. Stříháme opatrně, abychom nechali rostlině, potažmo ve vlastním zájmu, dvě „patra“ listů, z nichž by mohla obrazit.

Akce pro firmy

Kurzy & workshopy
pro kytkožrouty

Jak na kterou bylinu

Nejlépe se dá systém stříhání ve „třetím patře“ paždí listů dá nacvičit s meduňkou. Ta roste jako divá a odmění se vám několika sklizněmi. Dalším dobře obrašujícím kořením je šalvěj lékařská, kterou můžete stříhat až do září.

Dřevnatou část má například také saturejka horská. Její bylinné výhonky rostou „vedle sebe“. Doporučuje se je stříhat jednotlivě a nechat dřevnatou část ještě znovu obrazit.  

Z rostlin, které se v zemi rozmnožují oddenky, což je typicky máta, stříhejte jednoduše „dost vysoko“. Jednak necháte rostlině dost možností, aby znovu obrazila, a také nebudete mít na spodní části stonku zažloutlé listy.

Mohlo by se vám hodit

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Nákupní košík
Přejít nahoru