Máta je bylina milovaná snad v každé zahradě. Má bezpočet druhů a odrůd. Neznám nikoho, kdo by jejich vůni neměl rád. Na sladké pečení se hodí druhy s hladkými listy.
Pro 6 osob na dezert
- 50 lístečků máty
- 180 g másla
- 3 vejce
- 200 g práškového cukru
- 180 g mouky
- 1/2 citronu
- špetka soli
Postup
- Lístečky omyjte, osušte a nasekejte na drobno.
- V kastrolu opatrně rozpusťte máslo.
- Oddělte žloutky a bílky dejte stranou.
- V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny a pak postupně přidejte vychladlé rozpuštěné máslo. Postupně zapracujte mouku a citronovou kůru a citronovou šťávu a nasekané lístečky máty.
- Nechejte asi půl hodiny odpočinout v lednici.
- Předehřejte troubu na 180 oC.
- Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zapracujte do těsta.
- Těsto naplňte do muffinových formiček a pečte podle velikosti asi 30 minut. Stav upečení zkontrolujte špejlí.
Můžete podávat s kyselou, např. rybízovou, marmeládou nebo se šlehačkou nebo s obojím. Zdobte právě dostupnými květy.
Tipy a triky: Můžete použít i čerstvou meduňku, anebo sušené bylinky.
Podívejte se, co by se vám mohlo hodit.
-
Meduňka lékařská (Melissa officinalis)39.00 Kč – 54.00 Kč
-
Pelyněk pontický – koření znalců59.00 Kč – 69.00 Kč
-
Levandule lékařská, sušený květ49.00 Kč – 59.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?