Velikonoční beránek

Kubistický beránek pro moderní hospodyňky

Vyrobte si beránka, i když nemáte formu. Já jsem si nikdy žádnou nepořídila, protože jsem měla strach, že by mi beránek stejně vytekl. Takže jsem pro všechny, kdo jsou na tom podobně, vytvořila kubistického beránka. Jednoduché řešení, které získáte rozkrájením dobré „buchty“ z třeného těsta. A jako správní kyktožrouti si do něj přidejte pelyněk pontický. Je to nejbáječnější koření především do třených těst. Pelyněk pontický vytváří též lahodný akord s čokoládou.

Suroviny
30 g krystalového cukru
1 vrchovatá lžíce pelyňku pontického
120 g změklého másla
150 g moučkového cukru
3 vejce
250 g hrubé nebo polohrubé mouky
250 ml mléka
Citronová kůra (nemusí být)

Postup
Pelyněk pontický rozmělněte na prášek s krystalovým cukrem a přesejte přes sítko.
Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Máslo rozetřete a přidejte cukr s pelyňkem a postupně přidávejte i moučkový cukr. Postupně přidávejte žloutky a utřete do pěny. Pak postupně přidávejte lžíci mouky a lžíci mléka. Z bílků ušlehejte pevný sníh a postupně zapravte do směsi. Těsto vylijte do obdélníkového pekáčku (cca 30 x 20 cm) vyloženého pečicím papírem. Dejte do vyhřáté trouby a pečte asi půl hodiny. Zkontrolujte špejlí – měli byste ji vytáhnout suchou.
Nechejte vychladnout a následně rozkrájejte následovně:
Vyklopenou obdélníkovou „buchtu“ rozdělte po délce na třetiny. Okrajové části (hranoly) použijte na tělo. Střední hranol rozkrájejte na třetiny. Dva díly použijte na hlavu. Poslední třetinu rozkrojte na dvě krychličky, které dále rozdělíte na jehlany. Dva jehlany použijte ocásek a čumáček – ten je třeba připevnit párátkem. Poslední dva použijte na ouška.
Můžete ozdobit čokoládovou polevou nebo jenom pocukrovat.

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Nákupní košík
Přejít nahoru