Při konzervaci koriandrových semínek je klíčový správný okamžik jejich sběru. Na tom závisí celý výsledek. Plody se musejí sbírat zelené ve velikosti „dospělých semen“, ale ještě částečně měkké. Jedině s takovými plody dosáhnete vynikajícího a oslňujícího kulinárního výsledku.
Kolik nasbíráte
100 ml zelené koriandrové kuličky
1 lžička soli
8% ocet
Postup
- Sklízejte postupně, jak plody dozrávají.
- Stříhejte nůžkami celá plodenství – složený okolík s vyvinutými kuličkami. Doma jednotlivé kuličky zbavte stopek, aby se plodenství rozpadlo.
- Dejte do přiměřeně velké sklenice nebo skleničky, zasypte solí a dobře protřepejte. (Je pravděpodobné, že kuliček nebudete mít moc, pokud nepěstujete na velikém záhonu a tudíž budete kuličky nakládat postupně.)
- Skleničku s patentním víčkem občas protřepejte.
- Kuličky by měly být v soli 24 až 48 hodin; podle časových možností.
- 8% ocet svařte s vodou v poměru 1:3 – 1 díl octa, 3 díly vody.
- (případně 4% ocet 1:1).
- Kuličky zalijte tak, aby byly ponořené.
- Hrdlo skleničky očistěte od soli a sterilizujte jako kyselou zeleninu.
- Osvědčenou metodou je umístění sklenice do myčky nádobí při spuštění intenzivního programu 70 nebo 75 oC.
- Konzerva vydrží několik let. Po otevření skladujte v lednici.
Mohlo by se vám hodit
-
Duo kuchařek599.00 Kč
-
Květinová kuchařka1900.00 Kč
-
Nůžky na sběr199.00 Kč
-
Kytky k jídlu430.00 Kč
-
Koriandr setý (Coriandrum sativum)39.00 Kč – 54.00 Kč
-
Nůžky na sběr199.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?