Pohankové placky se vyskytují ve všech evropských kuchyních. Ve Francii mají galettes na východě Evropy mají blina a blinčiky. Pohanka se v různých Evropských zemích jmenuje podle těch, kteří ji přinesli. Do Česka pohané, do Francie Saracéni, na východ Evropy Řekové. Všude mají tyto placky mnoho kulinárních “levelů” a variací podle toho, čím jsou naplněny.
Pro 4 osoby
- 350 ml mléka
- 100 g pohankové mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 10 g droždí
- 1 lžička cukru na kvásek
- Sůl do těsta i na spaření listů
- 200 g listů totenu nebo jiných právě dostupných listů
- 500 g zakysané smetana (2 malé kelímky)
- 50 g kaviáru (1 malá sklenička) nebo oblíbená marmeláda
Poměr pohankové a obilné mouky můžete libovolně měnit až do bezlepkové varianty. Kvasnice mají raději obilí a v pohance jsou tak trochu líné.
Postup
- Droždí pokojové teploty dejte do mísy a protřete s cukrem a přidejte trochu vlahého mléka. Doplňte lžící mouky a nechte asi 10 minut vykynout.
- Do velké mísy přidejte prosáté mouky se špetkou soli, přilijte vykynutý kvásek, vejce a zbylé vlažné mléko. Těsto promíchejte a nechte na teplém místě přikryté čistou utěrkou kynout asi 25 minut (objem by se měl zdvojnásobit).
- Mezitím si připravte lístečky plevelů. Dobře je omyjte, osušte a nasekejte na drobno.
- Jakmile je těsto vykynuté, vmíchejte lupení a neprodleně začněte smažit.
- Do rozpálené pánve jen zlehka potřené tukem nalijte vykynuté těsto a po obou stranách osmažte jako tradiční lívance.
- Bliny nechejte vychladnout, zdobte zakysanou smetanou a kaviárem jako chuťovku nebo předkrm.
- Můžete udělat i sladkou variantu se smetanou a marmeládou jako zákusek ke kávě, čaji nebo jako jídlo k snídani.
Mohlo by se vám hodit
-
Duo kuchařek599.00 Kč
-
Květinová kuchařka1900.00 Kč
-
Nůžky na sběr199.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?