Terina je taková ušlechtilá sekaná. To je jednoduchý popis tohoto báječného jídla, které chutná stejně dobře studené jako teplé. Příprava je úplně jednoduchá a co se týče surovin – snese ledasjaké zbytky. Níže uvedený recept je z králičího předku, ale terinka může být klidně ze zbytků pečeného kuřete. Zásadní surovina je mletý bůček, který to všechno láskyplně spojí dohromady.
Pro 4 osoby na večeři
125 – 200 vařeného masa z králičího předku
500 g mletého bůčku
120 g prorostlého uzeného masa
1 velká cibule
4 polévkové lžíce oleje na smažení
2 lžičky nakládaných koriandrových kuliček nebo
2 polévkové lžíce domácích kapar z pampeliškových poupat nebo nezralých lichořeřišnicových plodů
sůl, pepř
listové těsto
Postup
- Králičí předek uvařte v osolené vodě s bobkovým listem, několika kuličkami černého pepře a nového koření. Ještě teplé maso oberte (jde to snadněji než se studeným) a vývar si nechejte stranou a případně použijte na polévku. Obrané maso lehce pokrájejte na kousky. V terině mají být jednotlivé komponenty rozeznatelné. Struktura není zcela kompaktní.
- Bůček umelte nebo si nechte umlít u svého řezníka.
- Uzené maso nakrájejte na kostičky.
- Cibule nakrájejte na kostičky a orestujte do zlatova.
- Všechna masa a podušenou cibuli smíchejte a osolte a opepřete. Všechno dobře propracujte, aby vznikla kompaktní hmota
- Kapary a/nebo nakládaný koriandr sceďte, propláchněte vodou a lehce osušte v ubrousku. Přimíchejte do směsi.
- Vypracujte váleček. Zabalte ho do listového těsta. Pokud máte těsto v plátech je to jednoduché, pokud máte “cihlu”, na uvedené množství masa stačí přibližně polovina těsta.
- Váleček dejte na plech vyložený pečicím papírem. Terinu pečte přibližně hodinu na 180 oC.
- Podávejte vlažné nebo studené s tmavým chlebem a kyselou okurčičkou nebo nakládanými šruchovými výhonky. Vhodným doplňkem je marmeláda z divokých bobulí.
Mohlo by se Vám hodit
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?