Jednoletá bylina dosahující výšky až 1 a půl metru. Lodyha bývá nevětvená, může být narůžovělá až na podzim je sytě červená. Listy má dlouze řapíkaté a mohou být načervenalé. Květenství je nicí a také purpurově zbarvené. Jednotlivé květy jsou velmi drobné. Semena jsou drobná, různě zbarvená.
Stanoviště
Jeho původním domovem je západní pobřeží Jižní Ameriky. V Čechách se pěstuje v zahradách. Má rád humózní hlubokou půdu, ale snese i horší prostředí. Ke zdárnému růstu vyžaduje plné oslunění.
V kuchyni
Laskavec ocasatý má jemnou, lehce moučnou chuť podobnou špenátu. Je ze všech laskavců dostupných u nás nejchutnější. Sbírat se mohou mladé lístečky do jarních salátů, kde jsou velmi dekorativní díky červené barvě. Později se dá laskavec upravovat jako špenát.
Čtete také
Plevelový makaróňák
Vynikající jídlo pro nejvyšší plevelovou sezonu. Zapečné merlíky a laskavce nejlépe fungují s makarony. Pokud není zbytí, dají se použít i jiné těstoviny. Tohle jídlo by daleko estetičtěji vyniklo, kdybyste ho upelkli v bábovce s nepřilnavým povrchem. Půl balíčku makarónů…
Laskavec ocasatý má vynikající květy, respektive květenství. Stříhají se v začátku kvetení tak, aby zůstal zachován zbytek květu. Červené ocásky laskavce jsou nesmírně lahodné smažené v těstíčku. Slaná verze se může podávat s hedvábnou bramborovou kaší jako hlavní jídlo. Malé kousky mohou sloužit jako vložka do polévek. Můžete vyzkoušet těstíčko s pivem a pak podávat amarantové smaženky jako chuťovky k aperitivu nějaké poslední letní oslavy. A nebojte se přidat do těstíčka špetku nějakého koření – skořici nebo mletý hřebíček – a podávat smažený laskavec obalený v cukru nebo s nějakou lehce nakyslou červenou marmeládou jako dezert. V tomto případě jako variaci na španělské churros.
Semínka mohou posloužit k sypání pečiva podobně jako mák.
Mohlo by se vám hodit
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?