Laskavec ocasatý (Amaranthus caudatus )

Laskavec ocasatý (Amaranthus caudatus)

Jednoletá bylina dosahující výšky až 1 a půl metru. Lodyha bývá nevětvená, může být narůžovělá až na podzim je sytě červená. Listy má dlouze řapíkaté a mohou být  načervenalé. Květenství je nicí a také purpurově zbarvené. Jednotlivé květy jsou velmi drobné.  Semena jsou drobná, různě zbarvená.

Stanoviště

Jeho původním domovem je západní pobřeží Jižní Ameriky. V Čechách se pěstuje v zahradách. Má rád humózní hlubokou půdu, ale snese i horší prostředí. Ke zdárnému růstu vyžaduje plné oslunění.

V kuchyni

Laskavec ocasatý má jemnou, lehce moučnou chuť podobnou špenátu. Je ze všech laskavců dostupných u nás nejchutnější. Sbírat se mohou mladé lístečky do jarních salátů, kde jsou velmi dekorativní díky červené barvě. Později se dá laskavec upravovat  jako špenát.

Čtete také

Makarony zapečené s jedlým plevelem

Plevelový makaróňák

2 června, 20191 min. čtení

Vynikající jídlo pro nejvyšší plevelovou sezonu. Zapečné merlíky a laskavce nejlépe fungují s makarony. Pokud není zbytí, dají se použít i jiné těstoviny. Tohle jídlo by daleko estetičtěji vyniklo, kdybyste ho upelkli v bábovce s nepřilnavým povrchem. Půl balíčku makarónů…

Laskavec ocasatý má vynikající květy, respektive květenství. Stříhají se v začátku kvetení tak, aby zůstal zachován zbytek květu. Červené ocásky laskavce jsou nesmírně lahodné smažené v těstíčku. Slaná verze  se může podávat s hedvábnou bramborovou kaší jako hlavní jídlo. Malé kousky mohou sloužit jako vložka do polévek. Můžete vyzkoušet těstíčko s pivem a pak podávat amarantové smaženky jako chuťovky k aperitivu nějaké poslední letní oslavy. A nebojte se přidat do těstíčka špetku nějakého koření – skořici nebo mletý hřebíček – a podávat smažený laskavec obalený v cukru nebo s nějakou lehce nakyslou červenou marmeládou jako dezert. V tomto případě jako variaci na španělské churros.

Semínka mohou posloužit k sypání pečiva podobně jako mák.

Mohlo by se vám hodit

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík
Přejít nahoru